Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.

Puigdemont redo att utropa självständighet

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer formellt att utropa självständighet på torsdagen – om Madridregeringen upplöser Kataloniens självstyre.

Beskedet kommer från en katalansk regeringskälla.

- Jag ber Puigdemont att agera förnuftigt, på ett balanserat sätt, och sätta alla medborgares intressen i första rummet, sade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy tidigare under onsdagen.

Uttalandet gjordes under en parlamentsdebatt i Madrid inför det att den senaste tidsfristen i maktkampen löper ut på torsdagen. Rajoys biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría upprepade i debatten att om Puigdemont inte backar från planerna på självständighet kommer han att "provocera fram utlösandet av artikel 155 i konstitutionen".

Enligt artikel 155 kan spanska staten tvinga regioner att fullfölja sina åtaganden till Madrid. Tolkningen som görs nu är att användandet av artikeln skulle innebära att Kataloniens självstyre upphör.

Madrid-regeringen har gett Puigdemont till klockan 10 på torsdagen att förklara om Katalonien har förklarat självständighet eller inte, efter folkomröstningen i regionen den 1 oktober. Om inget besked ges tar den spanska regeringen över styret av regionen.