Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont, som befinner sig i exil i Belgien, vill komma hem. Arkivbild.

Puigdemont vill komma hem

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont uppmanar centralregeringen i Madrid att tillåta honom komma hem i tid till det katalanska parlamentets invigning den 23 januari.

- Jag vill återvända till Katalonien så snart det är möjligt. Jag vill återvända redan nu. Det skulle vara bra nyheter för Spanien, säger Puigdemont i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Puigdemont har en arresteringsorder emot sig om han sätter sin fot på spansk mark och han befinner sig för närvarande i självvald exil i Bryssel. Han flydde i slutet av oktober, nästan en månad efter att Katalonien hållit en folkomröstning om självständighet för regionen.

Separatistsidan vann folkomröstningen, men valdeltagandet var mycket lågt. Folkomröstningen var förbjuden av Spaniens författningsdomstol.

Puigdemont säger också i intervjun att det vore det vore en allvarlig avvikelse från det spanska demokratiska systemet om han inte tillåts återvända för att delta i parlamentsinvigningen i januari.

I torsdags hölls det ett regionalt nyval i Katalonien och separatistblocket vann egen majoritet, sammanlagt 70 av 135 mandat.

Valet blev ett stort bakslag för Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och hans parti Partido Popular fick endast tre mandat i det nya regionparlamentet.

Det spanskvänliga blocket ("unionisterna") fick enligt nyhetsbyrån AFP ihop 57 mandat. Men mitten-högerpartiet Ciudadanos, som har bildats som en reaktion mot katalansk nationalism, blev största enskilda parti med 37 mandat, det vill säga 25 procent av rösterna.

Valdeltagandet blev högt, runt 82 procent.