Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När det nyvalda regionparlamentet i Katalonien samlades för första gången på onsdagen markerades de tomma platser som tillhör separatister i exil eller i fängelse med gula band.

Puigdemont vill rösta via ombud

Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont försöker runda Madrids förbud att närvara i regionparlamentet via videolänk. I stället vill han rösta via ombud, vilket bäddar för en ny konfrontation med centralregeringen.

Puigdemont befinner sig sedan i oktober i Bryssel, för att undgå att bli gripen. Trots det är han separatisternas kandidat till posten som regionpresident, sedan partierna som vill bryta sig loss från övriga Spanien behöll en knapp majoritet i det katalanska parlamentet i det framtvingade nyvalet strax före jul.

Omröstningen om ny regionpresident väntas ske den 31 januari. Men eftersom Puigdemont och två partikamrater som också är i exil inte kan resa hem utan att riskera att gripas har de bett talmannen att få rösta via ombud, säger en källa inom partiet Tillsammans för Katalonien.

Talmannen och hans presidium har en viktig roll i förberedelserna för presidentvalet. De valdes på onsdagen av det nyvalda parlamentet, och det blev en övervikt för separatistpartierna.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har tidigare sagt att Puigdemont varken kan rösta eller väljas om han inte är personligen närvarande, sedan företrädare för partiet har antytt att han skulle kunna leda regeringen från utlandet.

Madrid har också hotat med att vända sig till författningsdomstolen om talmannen tillåter Puigdemont att rösta via ombud.