Rysslands president Vladimir Putin använder sig inte av någon dubbelgångare. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin använder sig inte av någon dubbelgångare. Arkivbild. Bild: Kirill Kudryavtsev/AP/TT

Putin avfärdar teorier om dubbelgångare

Despoten Saddam Hussein påstods ha en. Liksom kommunisttyrannen Josef Stalin. Men de många dubbelgångare som nämnts i konspirationsteorier genom historien har inte trätt fram. Nu avslöjar Vladimir Putin att frågan varit uppe – men försäkrar att Rysslands president bara förekommer i ett exemplar.

ANNONS

I "Patriarkens höst" av den colombianska författaren Gabriel García Márquez grubblar en envåldshärskare i ett fiktivt land över vem som är den verkliga diktatorn, han själv eller dubbelgångaren. Kanske var det oro över en liknande situation som fick Putin att förkasta idén om en ställföreträdande kopia för två decennier sedan.

– Jag avfärdade alla tankar på att ha dubbelgångare, säger Putin till statliga nyhetsbyrån Tass och tillägger att frågan var på bordet strax efter millennieskiftet då kriget i delrepubliken Tjetjenien rasade.

Enligt Putin skulle en kopia kunna utföra uppdrag där presidenten var särskilt utsatt för risker, men planerna skrinlades för gott strax efter det att frågan kommit upp.

ANNONS

Dementin av eventuella ryska skuggpresidenter kommer sedan Tass noterar att frasen "Putins dubbelgångare" används frekvent i sökmotorer på nätet. Och sedan presidenten konfronterats med teorin vid offentliga framträdanden.

– Vi är inga dubbelgångare, vi är verkliga, svarade den tidigare premiärminister Dmitrij Medvedev leende då en kvinna antydde motsatsen hösten 2009. Händelsen inträffade då Medvedev tog en promenad med Putin under ett besök i Sotji vid Svarta havet, skriver Tass.

Filip Norman/TT

1952: Vladimir Putin föddes den 7 oktober i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg).

1975: Tar examen från juristlinjen vid Leningrads statliga universitet. Rekryteras till den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB.

1985–1990: Jobbar för KGB i Östtyskland.

1990–1996: Jobbar under S:t Petersburgs borgmästare Anatolij Sobtjak.

1996: Börjar arbeta vid presidentadministrationen.

1998: Blir chef för säkerhetstjänsten FSB, som ersatte KGB.

1999: President Boris Jeltsin vill se Putin som sin efterträdare. I augusti utses Putin till premiärminister.

31 december 1999: Jeltsin avgår oväntat och Putin tar över presidentens befogenheter i väntan på val.

26 mars 2000: Putin vinner sitt första presidentval.

2000–2008: Rysslands president.

Mars 2008: Grundlagen hindrar honom från att ställa upp i presidentvalet. Han blir i stället premiärminister medan den vice premiärministern Dmitrij Medvedev, en av hans nära förtrogna, blir president.

2012–: Rysslands president, enligt nuvarande mandatperiod fram till 2024.

Källor: Nationalencyklopedin, Reuters

ANNONS