En minnestavla för offren i terrordådet i tunnelbanan i Bryssel 2016. Arkivbild.
En minnestavla för offren i terrordådet i tunnelbanan i Bryssel 2016. Arkivbild. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Rättegång om terrordåd i Bryssel i oktober

ANNONS

Den 10 oktober 2022 inleds rättegången mot de tio män som anklagas för att ha legat bakom terrorbombningarna i Bryssel för fem år sedan, då 32 människor dödades, meddelar en belgisk domstol.

Sex av dem som misstänks står även inför rätta i Frankrike, i den pågående rättegången om terrordåden i Paris 2015.

Bland dem som står inför rätta i både Frankrike och Belgien finns en svensk, Malmö-födde Osama Krayem. Han greps i Bryssel ett par veckor efter attentaten.

Det var under morgonen den 22 mars 2016 som tre självmordsbombare slog till mot Bryssels flygplats och en av stadens tunnelbanestationer.

Även Krayem misstänks ha planerat att spränga sig själv i tunnelbanan. Olika uppgifter har dock förekommit om huruvida han ångrade sig i sista stund eller om hans bomb inte fungerade.

ANNONS

Fakta: Terrordåden i Bryssel 2016

Klockan 07.58 den 22 mars 2016 utlöste självmordsbombare två explosioner på Bryssel-flygplatsen Zaventem. En dryg timme senare, klockan 09.11 sprängde sig ytterligare en, i en tunnelbanevagn vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Totalt dödades 32 personer, utöver de tre gärningsmännen. Två av dödsoffren var svenskar: en yngre kvinna bosatt i Bryssel och en äldre kvinna på besök hos anhöriga i staden. Över 300 personer skadades. Ytterligare två tilltänkta gärningsmän tros ha avbrutit sitt deltagande och försökt gömma sig, men kunde gripas drygt två veckor senare. En av dem är en svensk medborgare.

Gärningsmännen tillhörde terrorrörelsen IS, med nära kopplingar till förövarna av de blodiga attackerna i Paris den 13 november 2015. En rättegång mot de gripna och andra inblandade i Belgien är planerad till oktober 2022, då man först vill invänta rättegången kring dåden i Paris.

ANNONS