Sri Lankas omstridde avgående premiärminister Mahinda Rajapaksa.
Sri Lankas omstridde avgående premiärminister Mahinda Rajapaksa.

Rajapaksas avgång kan lösa regeringskaos

Den politiska krisen i Sri Lanka ser ut att gå mot en lösning i och med att Mahinda Rajapaksa ger upp sin omstridda post som premiärminister.

ANNONS
|

Uppgifterna om Rajapaksas avgång kom på fredagen, via hans son, parlamentsledamoten Namal Rajapaksa.

Under lördagen samlade Mahinda Rajapaksa till gudstjänst vid sitt hem, där han sedan skrev under ett avgångsbrev. Den 73-årige politiske tungviktaren, som tidigare varit president, uttalade sig inte inför de samlade journalisterna. Men personer i hans stab meddelar att han ämnar lämna tillbaka de limousiner han förfogat över sedan den kontroversiella utnämningen av honom till premiärminister.

Regeringslöst

Det var president Maithripala Sirisena som utlöste den politiska krisen då han i slutet av oktober plötsligt sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe och ersatte honom med sin före detta fiende Rajapaksa. Men Wickremesinghe har vägrat att avgå med motiveringen att avskedandet var olagligt.

ANNONS

Rajapaksa röstades senare ner i en misstroendeomröstning i parlamentet. Kort därefter beslutade talmannen att han inte accepterar någon av de två som premiärminister, vilket lämnat Sri Lanka utan en formell regering.

Handgemäng

Landet har hotats av ekonomiskt kaos då parlamentet på grund av krisen inte kunnat anta någon budget för 2019. Regelrätta slagsmål har brutit ut vid flera tillfällen i kammaren – ett tecken på hur starka spänningarna är. Enligt Namal Rajapaksa väljer hans far att kliva ner för att säkerställa stabiliteten i landet. Beslutet kommer sedan Högsta domstolen nyligen slog fast att Mahinda Rajapaksa inte har rätt att agera som premiärminister utan godkännande i parlamentet, där han saknar tillräckligt stöd.

Domstolen har också beslutat att president Sirisena bröt mot grundlagen när han den 9 november bland annat upplöste parlamentet. Han väntas nu återinsätta Wickremesinghe som premiärminister.

TT-AFP
Fakta: Sri Lankas styre

Presidenten i Sri Lanka har funktionen statschef medan premiärministern är regeringschef.

Presidenten har dock inte, som statschefer i vissa andra länder, främst en ceremoniell roll utan relativt stora befogenheter. Presidenten utser regering, är överbefälhavare och har möjlighet att upplösa parlamentet.

Den lagstiftande församlingen har 225 ledamöter som utses i val som, liksom presidentval, ska hållas minst vart sjätte år.

Parlamentet kan avsätta regeringen genom misstroendevotum.

Landets politiska landskap domineras av det vänsterorienterade partiet Sri Lankas frihetsparti (SLFP) och högerpartiet Förenade nationella partiet (UNP).

UNP leds av den sparkade premiärministern Ranil Wickremasinghe och SLFP leds av president Maithripala Sirisena.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS