Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mariano Rajoy under misstroendeomröstningen i spanska parlamentet i fredags.

Rajoy avgår som partiledare

Spaniens tidigare premiärminister Mariano Rajoy avgår som partiledare för konservativa Partido Popular.

Beskedet kommer efter förra veckans misstroendeomröstning i parlamentet i Madrid, då Rajoys regering röstades bort och Socialistpartiets ledare Pedro Sánchez tog över som premiärminister. Rajoy kommer dock att fortsätta som partiledare tills en efterträdare utses på en kommande stämma.

Partido Popular har i flera år plågats av en korruptionshärva, där tiotals personer med kopplingar till partiet varit inblandade i bland annat skattefusk, bokföringsbrott och mutbrott. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 års fängelse. Rajoy vittnade i rättegången men förnekar att han har gjort något fel.

Socialistpartiet PSOE kommer på onsdag att meddela vilka som ska ingå i den nya minoritetsregeringen, men redan nu kommer uppgifter om att Maria Jesus Montero från Andalusien kommer att bli finansminister. En av hans första uppgifter lär bli att sätta ett tak för de offentliga utgifterna för 2019. Att få igenom en ny budget i parlamentet lär bli en tuff utmaning för PSOE då partiet enbart har 84 av 350 platser i parlamentet.