Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under utfrågningen i rätten. Här via monitor utanför domstolen.

Rajoy förnekar kännedom om mutor

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy vittnade i dag i en stor muthärva där partikamrater till honom figurerar. Han förnekade all kännedom om olagliga betalningar.

Han kände inte till några mutor, och han har inte tagit emot några själv, betonade Rajoy.

- Jag hade inte ansvar för finansiella frågor inom partiet, förklarade han.

Inte mindre än 37 personer är inblandade i härvan där tidigare ledande medlemmar i Rajoys parti Partido Popular (PP) misstänks för ekonomisk brottslighet. De åtalade anklagas för att ha tagit emot stora mutor från företag i utbyte mot kontrakt. Nyckelperson i härvan är affärsmannen Francisco Correa, som greps 2009.

Det är första gången Spaniens sittande premiärminister vittnar i en rättegång. Rajoy är inte misstänkt själv och har försökt distansera sig från en rad korruptionsskandaler som under flera år skakat hans parti, som suttit vid makten sedan 2011.

Rättegången äger rum i San Fernando de Henares utanför Madrid. Premiärministern hade begärt att få vittna via videolänk, men domstolen avslog hans begäran.

Korruptionsskandalerna har lett till omfattande demonstrationer mot regeringen och bidrog till att PP förlorade majoriteten i valet 2015.