Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens regionpresident Quim Torra. Arkivbild.

Rajoy kräver nytt förslag på regionregering

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppmanar Kataloniens nye ledare Quim Torra att komma med ett nytt, genomförbart förslag på regionregering. Annars hotar fortsatt direktstyre från Madrid.

- Jag hoppas att det snart kan finnas en regering på plats. . . som följer lagarna och som inleder dialog med oss, säger Rajoy i sitt första uttalande sedan Torra i lördags presenterade 13 namn till sin regionregering.

Själv har Torra under måndagen varit vid fängelset Estremera utanför Madrid. Där har han besökt de två tidigare katalanska ministrarna Jordi Turull och Josep Rull, som han vill ha i sin regering.

- I inget annat land i EU skulle dessa fångar hållas i frihetsberövade för de brott de anklagas för, sade Torra efter besöket.

Förutom utnämningarna av Turull och Rull stör sig Madrid på att Torra nominerat Toni Comin och Lluis Puig, som befinner sig i exil i Belgien. Misstankarna mot de fyra politikerna rör den tidigare regionregeringens försök att göra Katalonien självständigt.

Den spanska regeringen erkände i dag officiellt Torra som ny regionpresident, men inte hans ministär. Det innebär att Madrid tills vidare fortsätter att behålla kontrollen över Katalonien.