Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carles Puigdemont och Mariano Rajoy skakar hand sommaren 2017, några månader innan de hamnade på kollisionskurs angående folkomröstningen om katalansk självständighet. Arkivbild.

Rajoy vittnar mot katalanska politiker

Nu är det klart när Spaniens tidigare premiärminister Mariano Rajoy ska vittna i den pågående rättegången mot flera katalanska ledare i Spaniens högsta domstol i Madrid.

Rajoy, som var premiärminister 2011–2018, sätter sig i vittnesbåset tisdagen den 26 februari, rapporterar El País. Hans regering avsatte med stöd av senaten den dåvarande katalanska regionregeringen den 27 oktober 2017 och tog samtidigt över styret av Katalonien.

Tolv personer står inför rätta misstänkta för brott i samband med den katalanska folkomröstningen om självständighet den 1 oktober 2017 och den efterföljande självständighetsförklaringen. Det rör sig om nio tidigare regionministrar, regionparlamentets talman samt de två ledarna för självständighetsrörelserna Òmnium Cultural och ANC.

De tolv har bland annat åtalats för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Om de sju HD-domarna går på riksåklagarens linje väntar fängelsestraff på 16 till 25 år för flera av de åtalade.

Försvaret har nekats att kalla den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont som vittne eftersom han misstänks för samma brott som de åtalade. Han befinner sig för närvarande i exil. Däremot ska Puigdemonts företrädare Artur Mas vittna samma dag som Rajoy.