Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Få japaner vill gifta sig. Arkivbild.
Få japaner vill gifta sig. Arkivbild. Bild: Yosuke Mizuno/AP/TT

Rekordfå vill gifta sig i pandemins Japan

Få födslar och en åldrande befolkning. Japan dras sedan länge med omfattande demografiska problem.
Som lök på laxen kom pandemin – och med den färre giftermål.

Allt färre japaner tycks lockas av löftet om evig trohet. Blott 537 583 giftermål blev det under 2020 – 12,7 procent färre än året innan.

Minskningen är den största sedan 1950, då efterkrigsårens vigselyra hade börjat lägga sig, enligt hälsodepartementet i Tokyo.

Till skillnad från i västvärlden är utomäktenskapliga födslar tämligen ovanliga i det konservativa Japan, där sambandet mellan antalet giftermål och antalet nyfödda alltså är starkt. Därför är den nya statistiken oroväckande för myndigheterna, som i åratal har brottats med frågan om hur den demografiska utvecklingen ska vändas.

Har gett upp

Vissa par har skjutit upp sina bröllop tills dess att stora sammankomster tillåts igen. Andra, som har drabbats ekonomiskt av pandemin, har helt enkelt gett upp tanken på giftermål, säger Takumi Fujinami på Japanska forskningsinstitutet.

– Sannolikheten är stor att minskningen i antalet giftermål 2020 kommer att leda till ett minskat antal födslar under en period framöver, säger han.

– Många kvinnor har förlorat jobbet under pandemin, och det finns inte mycket till socialt skyddsnät för dem, eller, för den delen, för unga och nygifta i största allmänhet. Jag tycker att det är hög tid för en diskussion om de här frågorna, fortsätter han.

Antalet nyfödda japaner har i det närmaste halverats på 40 år, vilket fick den förre premiärminister Shinzo Abe att tala om en "nationell kris".

Blir väldigt gamla

Födslostatistiken, kombinerat med det faktum att landets invånare tenderar att bli väldigt gamla, har gjort japanerna till ett av världens äldsta folk. 35,9 miljoner personer, eller 28 procent av befolkningen, är 65 år eller äldre.

Antalet nya fall av covid-19 har gått ned de senaste veckorna efter en topp i början av januari, men nödtillstånd råder fortfarande i Tokyo och ytterligare nio prefekturer. Jämfört med västvärlden är dödssiffrorna förhållandevis låga – drygt 7 500 personer har avlidit, i ett land med en befolkning på 126 miljoner.

Japan, med 126 miljoner invånare, har i jämförelse med de flesta västländer drabbats lindrigt av pandemin.

Hittills har närmare 426 000 fall rapporterats (den 23 februari). 7 541 personer har avlidit.

Källa: Johns Hopkins-universitetet