Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Republikanerna Jim Jordan, till vänster, och Kevin McCarthy meddelar att de bojkottar utredningskommittén.
Republikanerna Jim Jordan, till vänster, och Kevin McCarthy meddelar att de bojkottar utredningskommittén. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT

Republikaner bojkottar Kapitoliumkommitté

Donald Trump är borta men polariseringen i den a mmittén.

Nancy Pelosi, demokrat och talman i USA:s representanthus, vägrade godkänna två republikanska kandidater till den kommitté som ska utreda stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium den 6 januari.

Nu svarar Republikanerna med att dra tillbaka samtliga sina fem nomineringar, vilket i praktiken innebär en bojkott av kommittén.

"Republikanerna kommer inte att vara en del av den här bluffprocessen och vi kommer i stället att göra vår egen utredning", säger representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy i ett uttalande.

Pelosi hade nekat republikanerna Jim Jordan och Jim Banks plats i kommittén med hänvisning till att bägge spridit expresidenten Donald Trumps "stora lögn" om att valet i november 2020, som vanns av demokraten Joe Biden, var riggat.

Att neka en nominerad plats i en kommitté är mycket sällsynt, men Pelosi hänvisade till "utredningens integritet". Hon godkände republikanernas övriga tre kandidater och bad partiet att nominera ytterligare två.

Den republikanska Trumpkritikern Liz Cheney, som sedan tidigare hade en plats i kommittén, säger att hon kommer att sitta kvar. Men sedan Republikanerna i övrigt nu nobbat Pelosis förslag är kommitténs öde ovisst.

Representanthuset beslutade att tillsätta kommittén i början av juli, sedan en oberoende och partiöverskridande Kapitoliumkommission tidigare stoppats av Republikanerna i senaten.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken mot Kapitolium, som inleddes efter att Trump uppmanat sina anhängare att "fajtas utav helvete".