Libyska enhetsregeringens premiärminister Fayez Al-Sarraj. Arkivbild.
Libyska enhetsregeringens premiärminister Fayez Al-Sarraj. Arkivbild.

Rivaler i Libyen överens om nästa val

ANNONS
|

Enhetsregeringens premiärminister Fayez Al-Sarraj och krigsherren Khalifa Haftar har kommit överens om att hålla val i Libyen, meddelar FN.

Förra våren beslutade de två rivalerna att hålla val i slutet av 2018. Men planerna lades på is då nya stridigheter blossade upp.

Nya samtal hölls förra hösten utan resultat, men nu är ledarna överens om att det bästa sättet att skapa stabilitet i det kaotiska Libyen är genom att hålla allmänna val.

Libyen har efter diktatorn Muammar Gaddafis fall slitits mellan extremistgrupper och rivaliserande miliser, som skapat konflikter och oroligheter i landet.

TT-AFP
Fakta: Politiskt kaos

En konflikt mellan politiska fraktioner i västra (Tripoli) och östra (Tobruk) Libyen har pågått i flera år.

Den internationellt stödda enhetsregeringen i Tripoli (GNA) har aldrig haft kontroll över hela landet. I östra Libyen har parlamentet i Tobruk vägrat att godkänna GNA, som det ansett vara beroende av miliser och undergräver styrkorna i de östra delarna av landet som leds av generalen Khalifa Haftar.

Västmakterna ser dock GNA som det bästa alternativet för att tackla kaoset i Libyen, där extremistgrupper och rivaliserande miliser skapat kaos efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011.

Sommaren 2017 enades den FN-stödda regeringen i Tripoli och general Haftar i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval. Men några sådana har ännu inte hållits.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS