Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flytten av 100 000 rohingyer till en ö i Bengaliska viken kommer att påbörjas i mitten av april. Totalt bor fler än 1,1 miljoner rohingyer i flyktinglägren i södra Bangladesh.

Rohingyer flyttas till kritiserad ö

Flytten av 100 000 rohingyer till en ö i Bengaliska viken kommer att påbörjas i mitten av april, bekräftar ansvarig minister för lokal press. Ön har beskrivits som nästintill obeboelig.

Beslutet om att flytta 100 000 rohingyaflyktingar från flyktinglägren i södra Bangladesh togs i slutet av 2017. Nu har landets ansvarige minister Md Enamur Rahman bekräftat för tidningen Dhaka Tribune att flytten till ön ska påbörjas i mitten av april.

Ön det handlar om heter Bhashan Char, som betyder flytande ö, och ligger tre mil från fastlandet. Den är sedan tidigare obebodd och har mestadels använts som betesmark åt vattenbufflar. Ön har bara funnits i 20 år – då den uppkom av sediment – och har beskrivits vara på gränsen till obeboelig. Human Rights Watch har i ett uttalande sagt att ön enligt experter helt kan försvinna vid en cyklon.

Sedan augusti 2017 har över 700 000 rohingyer flytt från Myanmar (Burma) till Bangladesh, från vad FN har kallat ett typexempel på etnisk rensning. Myanmariska myndigheter hävdar att de har agerat mot terrorister. Det är inte första gången bangladeshiska myndigheter har satt ett datum för när flytten ska påbörjas.