Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nerifrån och upp: Anton Sjkaplerov, Norishige Kanai och Scott Tingle vinkar inför helgens avfärd till ISS.

Rymdklappar med miljöprofil till ISS

Rymdtomten har putsat upp sin gröna image något. När en Falcon-raket i helgen levererade julklappar till Internationella rymdstationen (ISS) var det första gången både raket och godskapsel är återanvända.

Raketen och Dragon-kapseln kommer från Elon Musks företag Space X, som USA:s rymdstyrelse Nasa anlitar för godstrafik till ISS. Space X satsar hårt på att få ner kostnaderna genom att återanvända så mycket som möjligt av rymdraketerna.

I lasten hade Dragon bland annat möss, som i forskningssyfte ska få prova på livet i rymden ett tag, samt korn – ett led i bryggerijätten Budweisers reklamartade satsning på att bli "första ölet på Mars", rapporterar nyhetsbyrån AP.

Planer på kolonisering

Normalt sett hör ju inte alkohol och bilar ihop, men Budweisers projekt är i linje med entreprenören Musks planer. Redan i början av nästa år hoppas Space X skjuta i väg en Tesla Roadster, Musks privata bil, mot Mars. Det ses som ett jippo, men med seriös bakgrund – tanken är att testa om en större version av Falcon-raketen kan bära last till vår grannplanet för en tänkt framtida kolonisering, skriver Bloomberg och andra amerikanska medier.

Hemliga klappar

I väntan på det antas helgens Dragon-leverans till ISS även innehålla regelrätta julklappar. Men Nasa vill inte spoliera överraskningsmomentet för astronauterna och berättar därför inga detaljer.

Som brukligt till storhelgerna kommer även goda vänner på besök. På Nasas blogg meddelas att Scott Tingle från USA, ryssen Anton Sjkaplerov och japanen Norishige Kanai på söndagen sköts upp i omloppsbana i en rysk Sojuz-kapsel. De väntas docka med ISS, där ryssen Aleksandr Misurkin amerikanerna Mark Vande Hei och Joe Acaba redan befinner sig, på tisdag.