Raketbeskjutet område i Kharkiv i östra Ukraina.
Raketbeskjutet område i Kharkiv i östra Ukraina. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Ryska attacker mot kulturhus i östra Ukraina

Ryssland förflyttar styrkor mot Donbassregionen sedan kuststaden Mariupols sista försvar i stålverket kapitulerat. I Kharkivregionen anföll ryska styrkor ett kulturhus.

ANNONS

I sitt kvällstal sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina har tre krav på Ryssland.

– Först och främst: Frihet. vi måste kämpa tills vi har rensat vårt land från ockupanterna och garantera Ukrainas säkerhet, säger han.

De andra kraven är att alla "ryska krigsförbrytare" ska åtalas och att Ryssland ska kompensera Ukraina för allt som förstörts under kriget.

– Varje nedbränt hus. Varje förstörd skola, förstört sjukhus. Varje sprängt kulturhus.

Angrep ett kulturhus

Tidigare på dagen hade Zelenskyj svårt att hålla tillbaka sin avsky över ryska angrepp på just ett kulturhus i Kharkivregionen i östra Ukraina, då också sju personer skadades. En av de skadade var ett barn.

ANNONS

"Ockupationsmakten pekar ut kultur, utbildning och medmänsklighet som dess fiende. Och de som anfaller sparar inte på raketer eller bomber", skrev Zelenskyj på sociala medier.

I Sievjerodonetsk, i Luhansk, förstördes över 60 hus i en attack. Serhij Hajdaj, guvernör i regionen, säger att Ryssland "bara vill förstöra staden" och att ryska soldater fört bort civila och plundrat hus. En närliggande ort, Rubizjne, säger han är "helt förstörd".

Ryssland: "Fritagningen nära"

Enligt guvernören har Ryssland till 90 procent kontroll över regionen och Sievjerodonetsk är en av få i regionen som inte fallit i ryska händer. Volodymyr Zelenskyj beskrev bombardemanget mot staden ett dygn tidigare, då minst tolv personer dog, som "brutalt och totalt meningslöst".

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu meddelade att "fritagningen av Luhansks folkrepublik närmar sig en fullbordan". Sjojgus propagandautspel om områden i Luhansk följer Kremls linje om vilka områden man vill behärska genom våld.

Zelenskyj konstaterar under fredagen i att läget för närvarande är mycket allvarligt i östra Ukraina, dit ryska styrkor förflyttas sedan Mariupol i princip besegrats.

ANNONS