Ryska spionbarn blir kanadensare på nytt

Två pojkar vars ryska föräldrar arbetade med att spionera på USA har fått tillbaka sina kanadensiska medborgarskap efter en rättstvist. Föräldrarna greps 2010 av FBI i ett större tillslag mot KGB-agenter.

ANNONS
|

I historien som rullas upp, som har slående likheter med den populära tv-serien "The Americans", blev Alex Vavilov och hans bror Tim av med sina medborgarskap efter att föräldrarna avslöjats med att under flera år låtsats vara från Kanada.

I själva verket arbetade deras mamma och pappa för den ryska underrättelsetjänsten KGB.

Tim och Alex Vavilov föddes med efternamnet Foley i Toronto och växte upp i både Frankrike och USA. De levde i tron att föräldrarna var kanadensare som bodde i USA – men 2010 greps föräldrarna av FBI tillsammans med ett nätverk av sammanlagt elva ryska spioner.

Upphäver beslutet

Alex och hans äldre bror fråntogs därmed sina kanadensiska medborgarskap på grund av en bestämmelse om att barn till myndighetsanställda från andra länder inte har den rättigheten.

ANNONS

Nu har en domstol i Toronto upphävt beslutet.

I ett mejl till The Guardian skriver Alex att han känner sig glad att ha fått "upprättelse" och att "rättvisan segrade till sist".

Sönernas advokat Hadayt Nazami säger att om någon begår ett brott så betyder inte det att man upphäver dennes medborgarskap.

- Vi straffar inte barn på grund av deras föräldrars "beteende", säger advokaten till The Guardian.

Avhoppare avslöjade

Alex och Tims föräldrar föddes som Andrej Bezrukov och Elena Vavilova och rekryterades av KGB. De flyttade till Kanada 1980 och tog identiteten av två döda kanadensare, Donald Heathfield och Tracy Ann Foley. Därefter flyttade de till Frankrike och sedan USA, där de också blev medborgare.

De avslöjades av en avhoppad rysk officer från landets yttre underrättelsetjänst SVR och FBI följde dem i flera år. Det är oklart om de någonsin lyckades komma över någon känslig information.

Efter gripandet deporterades de till Ryssland, där de nu beskrivs som pensionerade.

TT
Fakta: Serien "The Americans"

Tv-serien "The Americans" porträtterar ett fiktivt ryskt par som arbetar som spioner i USA för att avslöja statshemligheter.

Serien skildrar den vanliga förortsfamiljen under 1980-talet. Föräldrarna med sina två barn lever ett alldagligt liv och driver till det yttre en resebyrå – men därutöver utför de uppdrag åt den ryska staten.

För att infiltrera USA har de tagit namnen på två sedan länge avlidna amerikaner.

Serien började sändas 2013 och är skapad av Joe Weisberg med skådespelarna Keri Russell och Matthew Rhys i huvudrollerna.

Källa: Imdb

ANNONS