Ryska trupper drabbade av strålningsskador i Tjernobyl

Enligt ukrainska och belarusiska uppgifter har flera ryska trupper som befunnit sig i Tjernobyl tvingats uppsöka vård. Akut strålsjuka sägs vara orsaken.

ANNONS

Belarusiska tidningen Gayun skriver på Telegram att ”bussar packade med ryska soldater” lämnat Tjernobyl för att uppsöka vård på ett center för strålningsmedicin i den belarusiska staden Gomel, något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

Energoatom, det ukrainska statligt ägda företag som driver kärnkraftverken i landet, har tidigare rapporterat om att ryska soldater exponerats för strålning.

Ukrainaren Jaroslav Jemelianenko, som jobbar med säkerhet i Tjernobyl, har lagt upp bilder på ryska trupper när de sägs förbereda sig för att lämna området. I ett inlägg på Facebook frågar han öppet om de har grävt skyttegravar i den radioaktiva skogen i närheten av kärnkraftverket.

ANNONS

”Har ni grävt diken i Röda skogen, era jävlar? Nu får ni leva resten av era korta liv med detta. Det finns regler för att hantera det här området. Hade ni haft lite intelligens bland era befäl eller soldater så hade det här kunnat undvikas”

Nyhetsbyrån Reuters skrev tidigare i veckan att ryska trupper ska ha rört upp moln av radioaktivt damm i samband med att de kört stridsfordon genom Röda skogen, den mest kontaminerade delen av Tjernobyl.

Ryska myndigheter har inte bekräftat att det ska finnas strålskadade soldater i leden.

ANNONS