Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Så kan Sudans internet ha stängts av

Först stängde militärjuntan i Sudan ner mobilnätet, därefter internetuppkopplingen. Nu är landet nästan helt avskärmat från omvärlden.

- Det är som att vi har gått tillbaka i tiden, vi är avklippta från allt, även omvärlden, säger Mohamed Omar till nyhetsbyrån AFP, sittande utanför ett kafé i Sudans huvudstad Khartoums finare delar.

Nära all möjlighet till internetuppkoppling har stängts av i Sudan efter protester mot den styrande militärregimen. Bilderna som sipprade ut ur landet visade ohyggliga scener från när en fruktad milis slog ner demonstranter. 120 människor dödades, enligt en läkarorganisation som sympatiserar med proteströrelsen.

Men sedan en dryg vecka tillbaka vet omvärlden lite om vad som sker i landet.

För trots internets tillsynes enorma utbredning är det i en del länder, som exempelvis Sudan, möjligt att helt eller delvis strypa accessen.

"Klippa av"

Patrik Fältström, säkerhetsskyddschef på Netnod, beskriver att man kan dela upp tillgången till internet i två delar. Dels själva internetaccessen som operatörerna tillhandahåller, dels den fysiska kommunikationen, sladdarna, som transporterar accessen.

Han beskriver internetaccessen som vatten som rinner i rör och att det är rören som leder själva anslutningen till olika enheter. Varje land har sedan ett antal kablar som tillhandahåller uppkoppling med resten av världen, det är kablar som i många länder är väldigt reglerade.

- I exempelvis Indien är det mycket få parter som får ha sladdar in och ut från landet. Så finns det inte så många sladdar så kan en regering enkelt klippa av, eller förstöra dem, säger Patrik Fältström.

Stänga accessen

Den andra möjligheten är att stänga av accessen till internet hos själva operatörerna, vilket kan vara fallet i Sudan.

- Jag skulle tro att de som har intresse av att blockera internetaccessen, har bett internetoperatörerna att blockera trafiken. Antagligen har operatörerna någon licens för att få sälja internettrafik i landet och då har regeringen hänvisat till de licenserna. Där kan de hota med att antingen så stoppar de internetaccessen eller så förlorar de sin licens.

Går att komma runt

Hur svårt det är att stänga av internet i ett land har enligt Patrik Fältström att göra med hur mycket marknadsekonomi som råder i landet. Ju mer man tillåter konkurrens desto svårare blir det att kontrollera, både gällande operatörerna samt de kablar som går ut och in ur landet. Därför skulle det vara omöjligt att göra någonting liknande i Sverige, enligt Patrik Fältström.

- Vi har en avreglerad telekommarknad, därför finns det flera ägare av sladd och flera ägare av internetoperatörer. Man skulle då behöva få alla att stänga av, vad de nu gör, för att stänga av internet. Och det ser jag som omöjligt, för under den tiden det skulle ta att stänga ner dem så hinner andra starta.