Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sökandet efter saknade i rasmassorna i Gjerdum fortsätter

En person har hittats avliden och nio saknas fortfarande tre dygn efter jordskredet i Norge. Sökandet efter de saknade kommer att fortsätta under lördagen.
– Det har inte gjorts några nya upptäckter i natt, säger insatsledare Gisle Sveen vid norska polisen till VG på lördagsmorgonen.

Sökandet efter överlevande har nu gått in på sitt fjärde dygn efter det stora skredet i norska Gjerdrum. Under lördagen har sökområdet utvidgats, rapporterar NRK.

Vid nio på lördagsmorgonen höll norska myndigheter ytterligare en presskonferens inför att sökandet skulle återupptas. Polisen utgår fortfarande från att det ska finnas överlevande som man hoppas kunna hitta.

Men sökinsatsen kommer nu att ske utan den insatsstyrka från Göteborg som fram tills nu har hjälpt till i insatsen.

Under lördagen meddelade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att den svenska insatsen i Norge avslutas. Detta efter att den norska motsvarigheten till MSB meddelat att man nu får hjälp från andra delar av Norge.

– Det svensk-norska samarbetet har fungerat väldigt bra på alla nivåer. MSB har haft en bra dialog med vår norska motsvarighet DSB och det var också tidigt bra samarbete mellan norsk och svensk räddningstjänst. Detta gjorde att vårt team kunde vara på plats redan samma kväll som vi fick förfrågan om hjälp från Norge, säger Erik Flink, projektledare på MSB i ett pressmeddelande.

En död – barn saknas

På fredagseftermiddagen hittades en person död i rasmassorna. Fyndet gjordes efter flera timmar av arbete med att ta sig in på skredområdet.

– Vi har gjort fynd av en person. Tyvärr är den personen omkommen, säger norska polisens insatsledare Roy Alkvist.

– Det är många människor som är berörda av denna tragedin. Det är folk som förlorat sina hem och nu sannolikt familjemedlemmar. Och det är givetvis folk som saknar sina kära.

Den avlidna personen som hittats har inte identifierats, men tros vara en av de tio saknade. På fredagskvällen gick polisen ut med deras namn.

Saknade efter jordskredet

Man, född 1989

Kvinna, född 1951

Kvinna, född 1989

Flicka, född 2018

Man, född 1980

Kvinna, född 1970

Flicka, född 2007

Man, född 1991

Kvinna, född 1966

Kvinna, född 1971

Under fredagseftermiddagen hittades en person död i rasmassorna. Personen är inte identifierad, men enligt norska polisen rör det sig förmodligen om en av personerna på listan.

Fortsatt risk för ras försvårar räddningsarbetet

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som de första larmen om jordskredet kom in. Till en början tog skredet, som skedde när Askborna låg och sov, med sig 14 hus. Ytterligare några rasade något senare och fler hus riskerar fortfarande att gå samma öde till mötes eftersom marken är instabil.

Enligt norsk polis finns det med stor sannolikhet människor kvar i skredområdet och det kan vara fler eller färre än de tio som fortfarande saknas.

Räddningsarbetet försvåras av att det fortfarande finns risk för ras. Norges vatten- och energimyndighet, NVE, stöttar polisen med bedömningar av markförhållanden.

Samtidigt bedöms det finnas risk för fler skred. På nyårsaftonen evakuerades ytterligare 46 personer från 14 hus i ett område norr om skredet på grund av sprickor i marken, enligt NRK.

Enligt Norges vatten- och energimyndighet (NVE) har nya ras skett i den nordöstra delen av skredområdet under natten.

Inga nya fynd under natten.

Vid 17.30 på nyårsdagen meddelade polisen att man avbröt sökandet med personal på marken för dagen, för att återuppta det så fort det ljusnar under lördagen. Sökinsatsen i sig fortsatte däremot under kvällen och natten med hjälp av drönare och värmekameror i hopp om att kunna hitta de saknade personerna.

– Det har inte gjorts några nya upptäckter i natt. Vi hoppas att insatsen som börjar när dagsljuset kommer ska ge oss mer information, och förhoppningsvis hittar vi personer som befinner sig i rasområdet, säger insatsledare Gisle Sveen vid norska polisen till VG på lördagsmorgonen.

Se tidigare presskonferenser från lördagen:

Klockan 09:00