Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Översvämmade gator i Pensacola, Florida, på onsdagen.
Översvämmade gator i Pensacola, Florida, på onsdagen. Bild: Gerald Herbert/AP/TT

Sally minskar i styrka men faran inte över

Sally har nedgraderats från orkan till tropisk storm. Men faran är inte över – och under sin framfart på USA:s södra kust har ovädret orsakat vad som beskrivs som rekordstora översvämningar.

Ovädret försvagas som förväntat när det drog in över land och på onsdagskvällen, svenskt tid, kom beskedet att det amerikanska orkancentret NHC nedgraderar Sally från kategori 2-orkan till tropisk storm.

Det betyder dock inte att faran är över.

"Historiska och katastrofala översvämningar äger rum i delar av nordvästra Florida och södra Alabama", skriver NHC på Twitter, och tillägger att ett "allvarligt översvämningshot" kvarstår när ovädret rör sig vidare inåt över land.

Under torsdagen och fredagen väntas delstaten Georgia och möjligen även South Carolina, North Carolina samt Virginia drabbas.

Lagts under vatten

Under det senaste dygnet har det fallit upp till 480 millimeter regn på sydkusten. Översvämningarna har förvärrats ytterligare när Sally piskat in svallvågor från havet.

Bland de värst drabbade städerna är semesterorten Pensacola i Florida där gator och torg lagts under vatten.

"Antalet översvämmade vägar och korsningar, tillsammans med farligt bråte, har blivit för många för att lista", rapporterar den lokala polisen på Twitter.

Vindhastigheter på 165 kilometer i timmen uppmättes när Sally nådde land och sammanlagt saknar över 500 000 hushåll och företag i det drabbade området ström sedan träd blåst omkull över elledningar.

Tusentals hem hotas

Nära 11 000 hem riskerar att förstöras när Sally drar fram och guvernörer i fyra delstater har rått de invånare som kan att lämna sina hem, även på de platser där evakueringsorder inte utfärdats.

– Jag uppmanar er i de starkaste ordalag att evakuera och söka skydd om ni har möjlighet, säger Alabamas guvernör Kay Ivey, som redan i måndags utlyste nödläge, enligt nyhetsbyrån AFP.

Långsam och farlig

Sally har rört sig långsammare än en genomsnittlig orkan eller storm, vid ett tillfälle strax innan den nådde land uppgick hastigheten bara till drygt tre kilometer i timmen. Det ökar riskerna för de orter som drabbas först eftersom ovädret ligger kvar längre över varje plats.

– Den är långsam den här, säger restaurangägaren Grant Saltz i Mobile Alabama till nyhetsbyrån Reuters medan han försöker röja upp i förödelsen stormen lämnat efter sig.

– De starka vindarna höll i sig länge. I stället för några timmar fick vi ovädret i tolv timmar.

En man kämpar mot vattenmassorna i Pensacola i amerikanska Florida.
En man kämpar mot vattenmassorna i Pensacola i amerikanska Florida. Bild: Gerald Herbert/AP/TT