Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. Arkivbild.

Saudiarabien: Vi behåller misstänkta mördarna

Saudiarabien säger nej till Turkiets begäran om att lämna ut de personer som misstänks för mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. De kommer att ställas inför rätta på hemmaplan, säger kungadömets utrikesminister.

- Gällande frågan om utlämning så är individerna saudiska medborgare. De är gripna i Saudiarabien, utredningen äger rum i Saudiarabien och de kommer att åtalas i Saudiarabien, säger utrikesminister Adel al-Jubeir, på besök i Bahrain.

Den turkiske president Recep Tayyip Erdogan krävde på fredagen att de 18 misstänkta personerna utlämnas till Turkiet för att ställas inför rätta där.

Khashoggi som levt i exil i USA sedan 2017 försvann efter att han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att skaffa fram dokument inför giftermålet med sin turkiska fästmö. Efter flera veckor av nekande till kännedom om vad som hänt Khashoggi sade Saudiarabien först att han dött i ett slagsmål inne på konsulatet, för att senare medge att det tycks röra sig om ett planerat mord.

Sparkat chefer

Efter den stora uppmärksamhet fallet fått i omvärlden har Saudiarabien agerat genom att gripa de 18 män som efterlysts av Turkiet samt genom att sparka flera chefer inom underrättelsetjänsten. Den saudiske utrikesministern tycks övertygad om att kungadömet kommer att rida ut stormen.

- Saken är, som sagt, under utredning. Vi kommer att få reda på sanningen. Vi kommer att straffa de ansvariga. Och vi kommer att vidta åtgärder som säkerställer att något sådant här inte händer igen, säger al-Jubeir.

Kroppen borta

USA, som har nära ekonomiska och säkerhetspolitiska band till Saudiarabien, har hittills reagerat relativt försiktigt mot sin allierade. Den amerikanske försvarsministern Jim Mattis, som också befinner sig vid det säkerhetspolitiska forumet i Bahrain, betonar dock att mordet på Khashoggi måste tas på stort allvar.

- Länder som inte följer internationella normer och regler undergräver regional stabilitet i ett läge där den är som mest nödvändig, säger Mattis.

Det är fortfarande oklart var Khashoggis kropp finns.

- Ni måste visa upp kroppen, sade Erdogan i sitt tal i fredags, då han också hävdade att turkiska utredare säkrat ytterligare bevis i fallet än dem man hittills presenterat.