31-åriga Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp mot förmyndarsystemet i Saudiarabien samt för kvinnors rätt att köra bil. Något som blev tillåtet strax innan hon fängslades i maj 2018.
Landets regim anklagar al-Hathloul för att ha haft kontakt med "fientliga" stater och läckt hemligstämplad information, något som aktivistens familj tillbakavisat.
Elektriska stötar och skendränkning
Loujain al-Hathloul har har enligt familjen och människorättsorganisationer utsatts för otaliga övergrepp under sin tid i fängelset. Bland annat uppges hon ha torterats med elektriska stötar och genom skendränkning.
"Hon väcktes av fängelsets vakter varannan timme, dag och natt, i ett grymt försök att knäcka henne. Men ännu är hon långt från besegrad", skriver Amnesty International som pratat med al-Hathlouls familj.
Enligt al-Hathlouls familj försökte saudiska myndigheter 2019 förmå aktivisten att göra en videoinspelning där hon förnekar uppgifterna om tortyr i fängelset, något hon vägrade att delta i.
Kritik för upprepade kränkningar
Enligt Loujain al-Hathlouls familj – hon är den mest omskrivna av de fängslade – och människorättsgrupper har informationen kring hennes domstolsframträdanden varit godtycklig och journalister och diplomater har inte varit välkomna.
Regimen i Riyad kritiseras regelbundet för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
– Hon är ingen brottsling. Hon är en människorättsförsvarare som straffas bara för att hon vågade förespråka förändring, säger Lynn Maalouf från Amnesty International om al-Hathloul.
Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil och mot förmyndarsystemet i Saudiarabien.
Hon satt fängslad i 73 dagar sedan hon 2014 försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten. Hon greps igen den 17 maj 2018 och har utsatts för tortyr, sexuella övergrepp och isolering i fängelset, enligt familjen och människorättsorganisationer.
Källa: Amnesty International
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.