Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Loujain al-Hathloul i en selfie då hon kör bil från Förenade arabemiraten mot den saudiska gränsen 2014. Hon fängslades i 73 dagar på grund av bilfärden. Arkivbild.
Loujain al-Hathloul i en selfie då hon kör bil från Förenade arabemiraten mot den saudiska gränsen 2014. Hon fängslades i 73 dagar på grund av bilfärden. Arkivbild. Bild: Loujain al-Hathloul via AP/TT

Saudisk kvinnoaktivist döms till fängelse

En saudisk domstol har dömt kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul till fem år och åtta månaders fängelse, enligt uppgifter i saudiska medier under måndagen.
Domen faller trots internationell kritik över aktivistens öde.

31-åriga Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp mot förmyndarsystemet i Saudiarabien samt för kvinnors rätt att köra bil. Något som blev tillåtet strax innan hon fängslades i maj 2018.

Landets regim anklagar al-Hathloul för att ha haft kontakt med "fientliga" stater och läckt hemligstämplad information, något som aktivistens familj tillbakavisat.

Elektriska stötar och skendränkning

Loujain al-Hathloul har har enligt familjen och människorättsorganisationer utsatts för otaliga övergrepp under sin tid i fängelset. Bland annat uppges hon ha torterats med elektriska stötar och genom skendränkning.

"Hon väcktes av fängelsets vakter varannan timme, dag och natt, i ett grymt försök att knäcka henne. Men ännu är hon långt från besegrad", skriver Amnesty International som pratat med al-Hathlouls familj.

Enligt al-Hathlouls familj försökte saudiska myndigheter 2019 förmå aktivisten att göra en videoinspelning där hon förnekar uppgifterna om tortyr i fängelset, något hon vägrade att delta i.

Kritik för upprepade kränkningar

Enligt Loujain al-Hathlouls familj – hon är den mest omskrivna av de fängslade – och människorättsgrupper har informationen kring hennes domstolsframträdanden varit godtycklig och journalister och diplomater har inte varit välkomna.

Regimen i Riyad kritiseras regelbundet för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Hon är ingen brottsling. Hon är en människorättsförsvarare som straffas bara för att hon vågade förespråka förändring, säger Lynn Maalouf från Amnesty International om al-Hathloul.

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul har gripits och fängslats flera gånger för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil och mot förmyndarsystemet i Saudiarabien.

Hon satt fängslad i 73 dagar sedan hon 2014 försökte köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten. Hon greps igen den 17 maj 2018 och har utsatts för tortyr, sexuella övergrepp och isolering i fängelset, enligt familjen och människorättsorganisationer.

Källa: Amnesty International