Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Se den enorma domedagsbunkern

Pool, spelhall och bowlingbana - allt som krävs för att överleva apokalypsen. En före detta kärnvapensilo i Kansas, USA har gjorts om till en extraordinär domedagsbunker för de som vill överleva ett eventuellt kärnvapenkrig med lite extra förnödenheter. Priset på en lägenhet i bunkern ligger på ca 25 miljoner kronor.

En övergiven missilsilo i den amerikanska delstaten Kansas har gjorts om till en lyxig bunker med lägenheter som ska kunna ge skydd mot de flesta tänkbara katastrofer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den ombyggda silon från Kalla kriget finns långt ute på den ödsliga prärien i Kansas och en underjordisk lägenhet går loss för två miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 18 miljoner svenska kronor.

Tanken är att ägarna ska kunde rädda sig undan allt från globala pandemier till världsekonomisk kollaps och terroristattacker. Fyra köpare ska redan ha investerat i lyxutrustade skyddsrum inuti silon.

Nio meter tjocka väggar

Det är entreprenören Larry Hall som ligger bakom den lyxiga domedagsbunkern. Han säger sig dessutom ha möjlighet att utrusta ytterligare tre gamla missilsilos på samma vis, om efterfrågan finns.

I en intervju med Daily Mail berättar Larry Hall att han själv har investerat i ett av skyddsrummen. För tillfället fungerar det som ett semesterhem för honom och hans familj, men om olyckan är framme är det ingen vanlig sommarstuga längre.

Lägenheterna är byggda för att klara av en atomexplosion och väggarna är nio meter tjocka. Silon sträcker sig 53 meter ner under jord. 

Finns mat för fem års tid

Förutom avancerade säkerhetsåtgärder är det tänkt att de som har tagit skydd i bunkern ska kunna leva bekvämt. Inomhusodlingar och torrvaror ska se till att 70 personer har tillräckligt med mat för fem års tid.

Hela våningar rymmer bekvämligheter och underhållning i form av till exempel en swimmingpool, ett bibliotek och en biograf. Elektroniska skärmar är tänkta att fungera som virtuella fönster, med valbara vyer från till exempel New York, Paris eller olika naturmiljöer.

Larry Hall förväntar själv sälja alla sju våningar i silon inom det närmaste halvåret.