Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Se utbrottet från isländska vulkanen Fagradalsfjall

I 900 år har vulkansystemet Krysuvik legat vilande på den isländska halvön Reykjanes – fram tills i förra veckan. Utbrottet direktsänds från vulkanen Fagradalsfjall som bedöms vara det första på halvön sedan 1240.

Det var på fredagskvällen som det inträffade ett utbrott i Fagradalsfjall i vulkansystemet Krysuvik på Reykjaneshalvön. Det tycks ha varit resultatet av 50 000 skalv som registrerats på Island senaste veckorna.

Krysuvik har varit inaktivt i över 900 år. Senaste gången ett vulkanutbrott inträffade på halvön var år 1240, rapporterat TT som hänvisar till den isländska meteorologiska myndigheten IMO.

Aktiviteten avtar

TT hänvisar till isländska myndigheter som slagit fast att utbrottet inte utgör allvarligt hot mot vare sig viktig infrastruktur eller invånarna i kuststaden Grindavík som är närmsta bebodda område. Området närmast vulkansystemet är obebott och har spärrats av för nyfikna.

Så sent som i förra lördagen var beskedet att utbrottet betraktas som litet och att den vulkaniska aktiviteten tycks avta, enligt myndigheter.

"I nuläget betraktas utbrottet som litet och den vulkaniska aktiviteten har minskat något sedan i går kväll" skriver IMO i ett uttalande tidigt på lördagseftermiddagen.

På onsdagen sa Thorvaldur Thordarson, professor i vulkanologi vid Islands universitet, till nyhetsbyrån Reuters att utbrottet kan pågå i flera år.

– Det kan ta slut imorgon eller så kan det pågå i flera årtionden, säger han.