Protester i Sant Sadurni d'Anoia i veckan, mot användandet av den spanska grundlagens artikel 155, som innebär att den spanska regeringen har tagit över det regionala styret i Katalonien.
Protester i Sant Sadurni d'Anoia i veckan, mot användandet av den spanska grundlagens artikel 155, som innebär att den spanska regeringen har tagit över det regionala styret i Katalonien.

Seg Katalonfejd retar andra delar av Spanien

Efter en höst dominerad av konflikten om katalansk självständighet känner sig många spanjorer i fattigare delar av landet bortglömda. Bland dem är förståelsen liten för separatisternas krav.

ANNONS
|

- Jag är trött på att höra om Katalonien. Och vad gäller resten av Spanien – har inte vi problem, har inte vi kriser, har inte vi någonting? säger sjuksköterskan Cristina García från Galicien, till nyhetsbyrån AFP.

Hon tillägger att hon känner sig förolämpad varje gång katalanska separatister använder frasen "Spanien plundrar oss".

Slagorden bottnar i uppfattningen att Katalonien tvingas dela med sig orättvist mycket av sitt välstånd, utan att få tillräckligt tillbaka från centralregeringen i Madrid.

ANNONS

Behoven stora

Inställningen retar många i Spaniens fattigare regioner, såsom Galicien, där behoven är stora av nya vägar och annan infrastruktur, medan sjukvården är pressad.

- De känner inte till vår situation. Vi har mycket lägre löner och sjukvården är dyrare, säger Cristina García.

I november demonstrerade tiotusentals människor från Extremadura, en annan av de värst utsatta regionerna, i Madrid med krav på bättre tågförbindelser. Många tog fasta på att tågresan från Madrid till Barcelona – tack vare höghastighetståg – går betydligt snabbare än den till Extremaduras största stad Badajoz, trots att Barcelona ligger längre bort från huvudstaden.

"Känner sig övergivna"

Åldrande befolkningar i kombination med utflyttning till stora städer gör situationen än mer ansträngd i glesbefolkade områden.

- En del regioner känner sig övergivna, med rätta, säger Eloisa del Pino, statsvetare vid Spaniens nationella forskningsråd.

Enligt opinionsmätningarna är det jämnt mellan de självständighetsivrande partierna och de som vill att Katalonien förblir spanskt inför omvalet i regionen på torsdag, den 21 december. En seger för de senare skulle kunna innebära en öppning för förhandlingar med Madrid om villkoren för Kataloniens finanser.

ANNONS

Men att blidka katalanerna med mer fördelaktiga ekonomiska villkor är riskfyllt, anser Eloisa del Pino, då hon menar att det kan väcka liknande krav från andra regioner.

TT
Fakta: Stora inkomstskillnader

Spaniens välstånd är koncentrerat till ett begränsat antal regioner. Landets tio rikaste städer ligger i Katalonien, Baskien och Madrid-området, enligt siffror från Spaniens nationella statistikinstitut.

Hushållsinkomsterna på orter med mindre än 5000 invånare är 25 procent lägre än det nationella genomsnittet, enligt siffror för 2015.

Ett av argumenten från katalanska separatister är att regionen bidrar med mer pengar till den spanska centralregeringen än vad man får tillbaka i investeringar. Enligt de senast tillgängliga siffrorna, från 2014, ligger skillnaden på knappt 10 miljarder euro, motsvarande nästan 100 miljarder kronor – ungefär 13 kronor per invånare och år i Katalonien.

Källa: AFP

Bakgrund: Stormig höst i Katalonien

Valdeltagandet var lågt men en klar majoritet röstade den 1 oktober för katalansk självständighet i en folkomröstning som förbjudits av Spaniens centralregering i Madrid. Enligt författningsdomstolen var valet olagligt.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval har utlysts till den 21 december.

För att undvika att gripas har den regionale ledaren Carles Puigdemont tagit sin tillflykt till Belgien.

ANNONS