Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fidel Castro, längst ner till höger, i en pansarvagn i närheten av Playa Giron under den misslyckade Grisbuktsinvasionen den 17 april 1961.

Seglivad revolutionär firar 90 år

Kubas tidigare ledare Fidel Castro fyller 90 år. Den mytomspunne revolutionären har präglat landets hela nutida historia och kommer att firas på flera platser runtom i världen.

Lördagens födelsedagsfirande har förberetts i månader och målningar som hyllar den tidigare ledaren pryder gatorna i Havanna. Turister har strömmat till födelsestaden Birán, enligt sajten Cubanet.

Det var på nyårsdagen 1959 som gerillan med Fidel Castro i spetsen tog makten från diktatorn Fulgencio Batista. Men tankarna på en politisk revolution började långt tidigare och formulerades hos Castro när general Batista sju år tidigare själv tagit makten genom en statskupp.

- Det var enorma sociala och ekonomiska skillnader på Kuba, så de ville förändra det politiska systemet, men också ha ekonomiska reformer för att få till social rättvisa i landet, säger Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

Beroende av Sovjet

Revolutionsledningen hade till en början stort folkligt stöd och omvandlingen av Kuba startade genast, med en jordreform som exproprierade land, omfattande nationaliseringar, sänkta hyror och stora satsningar på välfärd. De positiva förändringar som kubaner oftast nämner än i dag är de som rört utbildning och sjukvård.

- En stor del av Kubas befolkning var analfabeter, så man genomförde en enorm reform i utbildningssektorn, säger Rivarola Puntigliano.

De diplomatiska förbindelserna med USA bröts i början av 1961, varpå den misslyckade invasionen av Grisbukten och Kubakrisen cementerade fiendskapen och stärkte Castros ställning.

Dissidenter besvikna

Beroende av stödet från öst ökade gradvis och när Sovjetunionen föll samman kollapsade också Kubas ekonomi. I dag minns många kubaner med fasa 1990-talets "specialperiod", som präglades av strikt ransonering och extrem fattigdom.

I början av 2000-talet blev den otillåtna oppositionen allt mer synlig vilket ledde till ökad repression och omfattande gripanden.

Sedan Fidel 2006 blev sjuk och brodern Raúl Castro tog över har utländska investeringar blivit synligare och ett begränsat privat ägande börjat tillåtas.

De återupptagna förbindelserna med USA som offentliggjordes i december 2014 har av många setts som ett avgörande steg för att öppna upp Kuba mot omvärlden. Men dissidenter och andra kritiker är besvikna på att närmandet skett utan några egentliga krav på ökade mänskliga rättigheter.

Generationsskifte nära

Fidel Castros medverkan vid offentliga sammanhang är numera sparsam och rykten om hans död florerar med jämna mellanrum, liksom spekulationerna om vem som är tänkt att ta över när 85-årige Raúl försvinner.

- Jag tror att Fidels död skulle vara en enorm tomhet i legitimitet för den nuvarande regeringen, säger Rivarola Puntigliano.

Han påpekar att många trodde att systemet skulle försvinna redan efter Sovjetunionens sammanbrott, men säger att det är annorlunda nu. Hittills har samma personer som ledde de omfattande förändringarna i början av revolutionen och då hade stark folklig förankring, också suttit kvar vid makten.

- När de personerna är borta tror jag att det blir mycket svårare att hitta andra som kan legitimera det här systemet på samma sätt. Vi går mot ett generationsskifte och då kommer det förmodligen att bli förändringar.