Den demokratiske senatorn Al Franken. Arkivbild.
Den demokratiske senatorn Al Franken. Arkivbild.

Senator ber om ursäkt för trakasserier

Den demokratiske senatorn Al Franken ber om ursäkt, sedan den kvinnliga radioprofilen Leeann Tweeden anklagat honom för sexuella trakasserier, skriver flera medier. Franken säger sig dock ha en annan minnesbild av vad som hänt.

ANNONS
|

Händelserna ska ha inträffat 2006 under en resa till Afghanistan. Franken, som då var en framstående komiker och radiovärd, var där tillsammans med Tweeden och en rad artister för att underhålla de amerikanska styrkorna.

Nu har Tweeden publicerat en bild på radiokanalen KABC:s hemsida där Al Franken ses ta på, eller låtsas ta på, hennes bröst när hon sover under en flygtur. Samtidigt ler han mot fotografen. Bilden skickades sedan till Leeann Tweeden på en cd tillsammans med andra bilder från resan.

"Hur vågar någon greppa tag om mina bröst och tycka att det är roligt", skriver Tweeden som kände sig "förminskad, full av skam och förnedrad".

ANNONS

Hon berättar också att Franken skrivit en sketch för att underhålla de amerikanska styrkorna där han i en scen skulle kyssa henne. Tweeden skriver att hon egentligen inte ville detta, men att hon inte sade det.

Franken övertalade henne att repetera sketchen och Tweeden beskriver det som att hon kände sig utsatt för ett övergrepp när han då kysste henne.

Senatens etikutskott har ombetts utreda anklagelserna, och Franken har lovat att samarbeta.

En rad kända och okända personer har anklagats för olika typer av övergrepp sedan #metookampanjen drog igång, efter att ett stort antal kvinnor anklagat filmmogulen Harvey Weinstein för sexuella övergrepp.

TT
Fakta: Metoo

Den 5 oktober rapporterade New York Times att en mängd kvinnor anklagar Hollywood-producenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier som pågått i decennier. Weinstein utreds nu för olika övergrepp, däribland flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skrev skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober, och ett drygt dygn senare exploderade #metoo även i svenska sociala medier.

Under hashtaggen vittnar kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp, och både i Sverige och utomlands har kända profiler fått lämna sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier mot kvinnor.

ANNONS