Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så sent som i lördags misslyckades det katalanska parlamentet att välja ny regionpresident men mycket pekar nu på att det blir Quim Torra som tar över efter Carles Puigdemont.

Separatist ny ledare i splittrat Katalonien

Självständighetsivraren Quim Torra har valts till ny regionpresident i Katalonien med minsta möjliga marginal i det splittrade parlamentet. Det innebär slutet för nästan sju månader av Madrids direktstyre av den halvautonoma regionen.

Men valet av Quim Torra lär inte lätta spänningarna i relationerna med centralregeringen. Spaniens premiärminister Rajoy varnade inför måndagens omröstning för att Madrid kan komma att återta kontrollen "om nödvändigt".

Torras seger var mycket knapp. Av totalt 135 ledamöter röstade 66 för Torra medan 65 ledamöter röstade mot. Fyra avstod från att rösta. Efter omröstningen reste sig de ledamöter som vill se ett självständigt Katalonien upp i bänkarna och sjöng regionens egen hymn.

Torra – som handplockats av den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont – omfamnade sedan i tur och ordning de ledamöter som gratulerade honom.

Är i landsflykt

Puigdemont har varit i landsflykt sedan Katalonien utropade självständighet i oktober förra året och befinner sig för närvarande i Berlin, i väntan på att en tysk domstol ska besluta om han ska lämnas ut till Spanien.

Så sent som i lördags misslyckades parlamentet för fjärde gången med att rösta fram en ny ledare. Men efter att det lilla radikala vänsterpartiet CUP meddelat att man avstår från dagens omröstning samt att det denna gång bara krävdes en enkel majoritet kunde Torra skrapa ihop tillräckligt med röster för att vinna.

Stökig period

Utnämnandet av Torra innebär slutet för Madrids direktstyre i regionen och även att man undviker ett nyval.

I ett tal före omröstningen upprepade Torra sitt löfte om att arbeta för en självständig republik i enlighet med den folkomröstning som genomfördes i oktober förra året. Folkomröstningen dömdes ut som olaglig och ledde till att Spaniens regering tog över kontrollen av Katalonien i november förra året.

Mariano Rajoy beslutade i och med det att utlysa nyval i regionen i december. Självständighetsivrande partier fick återigen majoritet i regionparlamentet, även om det största partiet blev Ciudadanos, som förespråkar en fortsatt spansk enighet.