Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SDF-soldater utanför byn Baghouz i östra Syrien.

Sista IS-fästet i östra Syrien faller

Det sista IS-fästet i östra Syrien är på fallrepet och endast en liten ficka återstår i byn Baghouz, enligt den USA-stödda SDF-milisen. Offensiven har sinkats av att många civila finns kvar i området.

Enligt den kurdisk-arabiska SDF-milisens militära ledare Jia Furat har de få, kvarvarande jihadisterna stängts inne i en halv kvadratkilometer stor ficka i byn, omgärdade från alla håll.

- Inom en mycket kort tid, inte längre än några dagar, kommer vi officiellt att deklarera slutet för IS existens, säger Furat.

Omkring 240 IS-stridande har gett upp under torsdagen, och 200 till under fredagen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. SOHR uppgav tidigare att hela Baghouz kontrolleras av SDF, vilket SDF-milisen förnekar.

Många civila befinner sig fortfarande i området, nära gränsen till Irak, och har gjort att den militära offensiven tagit längre tid än beräknat. Framryckande SDF-milis har överraskats av kvinnor och barn som överlevt IS kontroll och nu flyr genom tunnlar och andra kryphål ut ur den belägrade byn.

"Mänskliga sköldar"

- Baghouz är inom vårt skottavstånd men vi rör oss försiktigt med tanke på att det fortfarande finns civila fångna där inne som mänskliga sköldar, säger Jia Furat.

SDF-styrkor arbetar med att flytta sprängladdningar från området samtidigt som man håller uppsikt efter flyende IS-stridande, tillägger han.

På fredagen lovade USA:s president Donald Trump att "kalifatets utplåning" kommer att deklareras inom ett dygn. Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att snabba på den militära offensiven för att hålla Trumps tidtabell.

- Striderna bör inte dikteras av politiska order – i första hand måste civila och möjliga gisslan skyddas, säger Nadim Houry, antiterrorchef på HRW.

Tiotusentals har flytt

Under de senaste två veckorna har tiotusentals civila lämnat IS-fästet, bland dem många familjer till stridande IS-anhängare. Många av dem är irakier men många har också en gång rest till Syrien för att ansluta sig till terrorrörelsen.

En del IS-anhängare antas ha gömt sig i tunnlar under jord i byn, enligt SDF. Samtliga som lämnat regionen har kontrollerats för att se till så att ingen som strider för IS slinker undan.

Offensiven som inleddes för drygt en vecka sedan ses som den sista slutstriden mot IS inom det område i östra Syrien där den USA-ledda alliansen understött insatsen mot gruppen.

Terrorrörelsen har fortfarande tusentals stridande samt sovande celler utspridda över flera länder, men området i byn Baghouz är spillran som återstår av det så kallade kalifatet som 2014 bredde ut sig över ett område stort som Storbritannien och huserade flera miljoner människor.