Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En soldat ur de USA-stödda SDF-styrkorna i Syrien som bekämpar terrorrörelsen IS. Arkivbild.

Självmordsbombare slog till mot civila

Tre självmordsbombare klädda i kvinnokläder har slagit till mot civila som flydde från terrorgruppen IS-fästet al-Baghuz i östra Syrien och dödat sex personer.

Den kurdisk-arabiska SDF-milisens offensiv mot terrorgruppen IS, som belägrar ett litet område i staden al-Baghuz, har pågått i flera veckor. Striderna har tagit längre tid än vad de USA-stödda styrkorna först trodde eftersom oväntat många kvinnor och barn har lämnat området under återkommande eldupphör.

Enligt SDF attackerades flyende civila på fredagen av tre självmordsbombare vid en av passagerna ut ur området. Sex personer dödades medan tre SDF-medlemmar skadades. Enligt milisens talesperson Mustafa Bali är det oklart om självmordsbombarna var kvinnor eller män utklädda till kvinnor.

Enligt USA:s Syriensändebud James Jeffrey finns det bara några hundra krigande IS-terrorister kvar i Syrien, men det kan finnas 15 000–20 000 anhängare till terrorrörelsen kvar i Syrien och i Irak.

- Vi är när som helst klara med insatsen längs med Eufrat där vi besegrar kalifatets sista territoriella fäste, säger han med hänvisning till striderna vid al-Baghuz.

Han betonar samtidigt att kampen för att vinna över IS ideologi fortsätter och säger att det inte finns någon tidsplan för när USA helt ska dra sig tillbaka från Syrien.