Kvinnor utanför högsta domstolen i Madrid på fredagen. "Det är inte sexuellt utnyttjande, det är våldtäkt", står det på plakaten. Och domen i det uppmärksammade Pamplona-fallet gick deras väg.
Kvinnor utanför högsta domstolen i Madrid på fredagen. "Det är inte sexuellt utnyttjande, det är våldtäkt", står det på plakaten. Och domen i det uppmärksammade Pamplona-fallet gick deras väg.

Skärpta straff i uppmärksammat våldtäktsmål

Spaniens högsta domstol skärper straffen rejält för de fem män som 2016 våldtog en ung kvinna under San Fermín-festivalen i Pamplona. Fallet har väckt stor upprördhet. Den nya domen välkomnas av kvinnogrupper och premiärminister Pedro Sánchez.

ANNONS
|

De fem männen kallas "vargflocken" eller "flocken" – La Manada på spanska – efter namnet på den privata chattgrupp som de använde för att skicka filmer på våldtäkten till varandra.

Trots filmerna dömde underrätterna inte för våldtäkt utan för sexuellt utnyttjande. Straffen blev då nio års fängelse.

Enligt domstolarna kunde inte våldtäkt fastslås för att den 18-åriga kvinnan från Madrid inte gjorde högljutt motstånd och höll ögonen stängda under övergreppet.

Skröt i video

Men högsta domstolen (HD) slår fast att det var en gruppvåldtäkt när männen med våld drog in henne i en trappuppgång i juli 2016 i tjurrusningarnas Pamplona.

Straffen höjs till 15 år i fängelse och ett skadestånd på 100000 euro till offret.

ANNONS

Den enhälliga HD-domen är inte offentliggjord än, men fredagens uttalande om hur juristerna resonerat är omfattande och detaljerat, rapporterar spanska medier.

HD finner att situationen var så skrämmande och hotfull för 18-åringen att hon instinktivt intog en passiv hållning under "den kränkande och förnedrande behandlingen".

Enligt uttalandet våldtogs kvinnan grovt upprepade gånger. På filmerna – som också visar hur kvinnan blir dragen i håret och har en arm runt halsen – stoltserade och skröt männen med vad de gjort, konstaterar HD.

En polisanställd

Männen greps i sin hemstad Sevilla på fredagen på grund av flyktrisken.

En av dem, anställd hos spanska polisstyrkan Guardia Civil, fick 17 års fängelse. Han rånade kvinnan på hennes telefon vilket adderade två år till våldtäktsstraffet.

Händelsen i Pamplona har de senaste åren haft stor symbolkraft i den spanska feministrörelsens kamp mot det ännu utbredda machobeteendet i landet. Stora protester har anordnats och med fredagens besked från Madrid hördes en samfälld suck av lättnad över att rättvisa skipats – från aktivister till politiker.

Premiärminister Pedro Sánchez (socialist), som uppmanats att driva på en reform om samtyckeslag, twittrade: "Det var en våldtäkt. Utslaget från HD om La Manada bekräftar det. Bara ett ja är ett ja."

Sade inte nej

- Det var inte fem vargar som omringade en flicka. Hon hade helt enkelt bara behövt säga nej, säger de åtalades advokat Agustín Martínez Becarra enligt Europapress.

ANNONS

- Klart att ett nej är ett nej. Men för att vara ett nej måste man säga det eller visa det med en minimal gest åtminstone, så att den andra parten klart uppfattar det.

Advokaten menar att de fem varit dömda av opinionen sedan dag ett, men får mothugg av åklagaren Isabel Rodríguez som hade yrkat på minst 18 års fängelse för männen.

- Det går inte att begära av offret ett hjältemod som är farligt, säger hon enligt El País.

Under rättegången i regionen Navarras högsta domstol i december i fjol förklarade den unga kvinnan:

- Jag stängde ögonen och gjorde ingenting.

ANNONS
TT
Fakta: Reaktioner på domen

Beskedet i Spaniens högsta domstol var mycket välkommet för många som upprörts av gruppvåldtäkten, som i de första domarna sågs som sexuellt utnyttjande.

Marisa Soleto, chef för stiftelsen Kvinnor, anser att feministrörelsen har spelat stor roll för utslaget i högsta domstolen. Samtidigt påpekar hon att dagens lag öppnar för såväl bra som dåliga tolkningar.

Mariti Pereira, talesperson för en hjälporganisation för våldtagna kvinnor, säger att från och med nu kommer alla domstolar att betrakta sådana här fall som våldsbrott.

Lucía Avilés från föreningen för spanska kvinnliga domare tycker att högsta domstolen har skrivit historia: "Ännu viktigare är att feminismen har fått det rättsliga erkännande som den förtjänar. Domarna (i HD) har kallat saker vid dess rätta namn."

Källa: El País

ANNONS