Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT
Bild: TT

Skolbarnens upptäckt: cola kan ge falskt positivt covid-test

Covid-19 eller Coca cola? Skolbarn i Storbritannien har upptäckt att snabbtester kan manipuleras med juice eller läsk. Nu sprids fenomenet på bland annat Tiktok.

En skola i Storbritannien uppmanar föräldrar att ha koll på sina barn när de tar snabbtester för covid-19, det skriver nyhetssajten Newsweek. Orsaken är att eleverna har upptäckt att droppar av fruktjuice eller cola kan ge ett falskt positivt resultat. Videos på fenomenet har cirkulerat på den sociala medieplattformen Tiktok.

En brittisk kemiprofessor gjorde egna tester och konstaterar i en BBC-artikel att ja, drycker så som fruktjuice eller cola kan ge falskt utslag på snabbtester som använder den så kallade ”lateral flow”-metoden. Troligen på grund av att antikroppar som används i testerna påverkas av det låga PH-värdet i de syrliga dryckerna.

”Barn, jag applåderar er påhittighet men nu när jag hittat ett sätt att avslöja ert knep så föreslår jag att ni använder er listighet för att tänka ut en uppsättning experiment och testa min hypotes” skriver kemiprofessorn Mark Lorch för BBC.

Rekommenderas ta snabbtester

I Storbritannien rekommenderar regeringen att invånarna tar snabbtester två gånger i veckan för att upptäcka eventuell covid-smitta. Även skolbarn erbjuds och uppmuntras att ta testerna. Vid ett positivt resultat uppmanas eleven att stanna hemma och isolera sig.

Ett positivt snabbtest ska dock följas upp med ett mycket säkrare PCR-test. De kan inte manipuleras med syrliga drycker, enligt Mark Lorch.