Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den högerextreme presidentkandidaten Jair Bolsonaro under ett valmöte. Arkivbild.

Slutspurt i valrörelsen i splittrat Brasilien

Den polariserande valrörelsen i Brasilien är inne på sin sista dag. Mycket talar för att den högerextreme kandidaten Jair Bolsonaro får flest röster – men om det blir en andra runda är utgången mer osäker.

Den auktoritäre Bolsonaro vill bland annat privatisera flera statliga bolag, införa hårdare straff och lätta på landets vapenlagar. Han kampanjade i fredags via Facebook från sitt hem, där han återhämtar sig efter att ha blivit svårt knivhuggen i september.

De flesta opinionsmätningar tyder på att Bolsonaro inte får mer än 50 procent i första valrundan, vilket skulle innebära en andra valomgång.

Den 55-årige exmilitären spås få någonstans kring 30 procent av rösterna. Hans främste utmanare, Arbetarpartiets representant Fernando Haddad, ligger med sina 20 procent en bra bit efter. Men enligt vissa mätningar skulle Haddad ha en god chans att ta hem valet om det blir en andra runda.

Haddads väljarstöd bygger mycket på hans populära mentor, Luiz Inacio "Lula" da Silva, den tidigare presidenten som förbjöds att ställa upp i valet efter att ha dömts till fängelse för korruption.