Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En deltagare vid en minnesceremoni i Gauhati i juni i år, för offren för falska rykten via Whatsapp.

Snabbknapp i Whatsapp bort efter lynchningar

Sedan falska rykten spridits i Indien genom meddelandetjänsten Whatsapp, och gett upphov till lynchningar, tas nu en snabbknapp för att skicka vidare meddelandet bort.

Facebook-ägda Whatsapp har i Indien använts för att sprida osanna historier om övergrepp på barn. Meddelandena har snabbt blivit virala och de senaste två månaderna har fler än 20 personer dödats i lynchningar kopplade till de falska ryktena. Den senaste i raden var en 27-årig ingenjör som slogs ihjäl i södra Indien av en mobb på fler än 2 000 personer.

Whatsapp gör sina ändringar efter att indiska myndigheter hotat med juridiska åtgärder mot it-företaget. Indien är Whatsapps största marknad.

Förutom att snabbknappen försvinner, begränsas hur många andra så kallade meddelandegrupper som ett meddelande kan skickas vidare till. Det ska också bli lättare för användare av tjänsten att se om det meddelande man tar emot är ett som vidarebefordrats.

De indiska politikerna har krävt att Whatsapp ska möjliggöra att meddelanden kan spåras vid en förfrågan från myndigheterna. Men företaget vidhåller att deras service ska behålla sin fulla kryptering.