Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Civila syrier flyr från de områden i al-Raqqa som fortfarande kontrolleras av IS. Bilden är från en video publicerad av den Turkietbaserade kurdiska nyhetstjänsten Mezopotamya.

Snaran dras åt kring IS i al-Raqqa

Det återstår bara omkring 250 IS-extremister i det självutnämnda kalifatets tidigare "huvudstad" al-Raqqa i norra Syrien. Hundratals av jihadisterna har kapitulerat för den kurdisk-arabiska alliansen SDF.

Några hundratal IS-anhängare och deras anhöriga bussades iväg från området på söndagen, medan många andra gripits för att ställas inför rätta för krigsbrott.

Jihadisterna uppskattas fortfarande kontrollera omkring tio procent av staden, bland annat ett sjukhus och en fotbollsarena som tros fungera som vapenarsenal och fängelse.

- Vi tror att det här är över inom några dagar. De (IS-)stridande som fortfarande är kvar kommer att fortsätta slåss in till i döden, säger Mustafa Bali, talesperson för SDF-alliansen.

De flesta av de få IS-anhängare som stannat i staden är utländska jihadister, enligt SDF. Bali berättar att de avgörande striderna är intensiva, men att terrorrörelsen via högtalare uppmanas att överlämna sig frivilligt.

Under natten till söndagen flydde över 3 000 civila från al-Raqqa.

Den USA-ledda internationella alliansen mot IS genomför flygräder mot terrorgruppens ställningar i staden under slutoffensiven. Bombanfallen kommer att tillta i takt med att SDF-milisen rycker fram i de återstående delarna av al-Raqqa, enligt en talesperson för alliansen

Offensiven mot al-Raqqa inleddes i juni i år.