Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Norges statsminister Erna Solberg öppnar för en abortdiskussion.

Solberg lockar KRF med abortsamtal

Norges kristdemokrater står i valet och kvalet om de ska byta block. Då meddelar statsminister Erna Solberg att hon och regeringspartiet Høyre kan tänka sig att diskutera abortfrågan.

Som det är i dag är Kristelig Folkeparti (KRF) stödparti till den borgerliga regeringen i stortinget, men partiet vill ha mer inflytande – helst en plats i en regering – och överväger att börja samarbeta med oppositionen.

Erna Solberg och Høyre kan nu tänka sig en diskussion i en av KRF:s profilfrågor. Partiet öppnar för att ställa sig bakom ett förbud för abort av tvillingfoster, rapporterar tidningen Verdens Gang. Man kan också tänka sig att se över den aborträtt som gäller i fall där fostret visar sig vara allvarligt sjukt efter den norska tidsgränsen på tolv veckor.

"Måste få prägla"

- När KRF beslutar att de vill förhandla för att få plats i en regering måste de också få sätta en värderingsprägel på en gemensam plattform med saker som är viktiga för dem, säger Erna Solberg till VG.

Det var för ett par veckor sedan som KRF-ledaren Knut Arild Hareide sade att det var dags att undersöka möjligheterna till ett samarbete med socialdemokratiska Arbeiderpartiet och mittenorienterade Senterpartiet. Hans ställning inom partiet skakas, då medlemmarna är delade i frågan. I flera partidistrikt har en majoritet varit emot förslaget.

Vice partiordförande Kjell Ingolf Ropstad gick härom dagen ut och sade att partiet har en "historisk möjlighet" att ställa krav i abortfrågan, oavsett vilket block det blir.

Nej från två håll

Høyre öppnar för en abortdiskussion, men det liberala regeringspartiet Venstre säger tvärt nej.

"För Venstre ligger principen om kvinnors rätt till självbestämd abort och ramarna runt abortlagen fast", skriver partiledaren Trine Skei Grande i ett sms.

Arbeiderpartiet välkomnar ett sidbyte för KRF, men säger nej till inskränkningar i aborträtten.

"Så vitt jag vet finns det ingen majoritet för att ta bort denna paragraf på någon sida av politiken", skriver partiets vice ordförande Hadia Tajik i ett mejl till VG.

Kristelig Folkeparti har 8 av totalt 169 mandat i det norska stortinget.