Nordkoreas ambassad i Madrid, Spanien. Arkivbild.
Nordkoreas ambassad i Madrid, Spanien. Arkivbild.

Spanien kan begära ambassadrånare utlämnade

En spansk domare planerar att begära att tio personer som misstänks ha trängt sig in i Nordkoreas ambassad i Madrid utlämnas från USA. De misstänkta riskerar långa fängelsestraff om de lämnas ut.

ANNONS
|

Domaren tror att samtliga misstänkta flydde till USA efter attacken, där dokument stals och en handelsattaché tvingades ner i källaren. Om de döms i spansk domstol riskerar de uppemot 28 års fängelsestraff.

Bland de namngivna misstänkta finns en mexikansk medborgare, en amerikansk och ett antal sydkoreanska medborgare.

Uppgifterna om intrånget blev känt sedan en spansk domstol lyft hemligstämpeln. Händelsen ska ha inträffat den 22 februari, några dagar före toppmötet i Vietnam mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

Enligt domstolsdokumenten ska gärningspersonerna ha burit rånarluvor, knivar och falska vapen och ha hållit personalen bunden i flera timmar.

ANNONS

Grupp tar på sig

Det stulna materialet, där usb-minnen, hårddiskar och datorer ingick, ska senare ha erbjudits den amerikanska federala polisen FBI.

"USA:s regering hade inget med det här att göra", betonar USA:s utrikesdepartements talesperson Robert Palladino.

En grupp som kallar sig Cheollima Civil Defense tar i ett inlägg på sin sajt på sig attacken, men nekar till att det rör sig om en attack och att de som befann sig på ambassaden ska ha behandlats med värdighet. Man ber också Spanien om ursäkt för att man satt landet i "en svår situation", och hävdar att våld eller vapen inte användes.

Gruppen fick uppmärksamhet för ett par år sedan då man evakuerade en bror- eller systerson till Kim Jong-Un från Macau.

Gruppen har som mål att avsätta den nordkoreanska ledaren.

Enligt uttalandet var inget lands regering inblandad, och dokument ska ha överlämnats till FBI på den federala polisens begäran.

FBI håller tyst

Lee Sung-Yoon, Nordkoreaexpert vid Tufts University i USA är chockad över att namnen på de misstänkta offentliggjorts, vilket enligt honom gör att de riskerar att utsättas för hämndaktioner från Nordkorea.

- Jag tycker att det verkar tydligt att FBI ursprungligen hade tagit ställning till att de underrättelser som gruppen hade hämtat i ambassaden motiverade att deras identiteter skulle skyddas, säger han.

ANNONS

FBI uppger att man varken bekräftar eller förnekar att en utredning existerar, och tillägger att man har ett starkt samarbete med spanskt rättsväsende.

TT-Reuters-AFP
ANNONS