Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spanien tidigare premiärminister Mariano Rajoy anlände till rätten.

Spaniens ex-premiärminister i vittnesbåset

Spaniens tidigare premiärminister Mariano Rajoy har vittnat i den pågående rättegången i Madrid mot tolv katalanska separatistledare och aktivister.

Rajoy, som satt vid makten mellan åren 2011 och 2018, kallades för att vittna på onsdagen. Samtliga åtalade står inför rätta misstänkta för brott i samband med den katalanska folkomröstningen om självständighet i oktober 2017.

- De är fullt medvetna om att så länge Mariano Rajoy var premiärminister, skulle det inte bli någon laglig självständighetsdeklaration som inskränker på landets suveränitet, sade han i rätten där han talade om sig själv i tredje person.

Även Artur Mas som är regionpresidenten Carles Puigdemonts företrädare vittnade. Han kritiserade Rajoys beslut att skicka poliser till Katalonien för att hindra människor från att rösta.

Rajoy sade att han beklagar polisens våld under folkomröstningen, samtidigt som han lade skulden på katalanska ledare och aktivister.

- Jag beklagar verkligen de bilderna, jag tycker inte om dem, sade han i rätten om den dokumentation som visar hur vissa poliser använde våld mot demonstranter.