Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spaniens premiärminister, och ledare för socialistpartiet PSOE, Pedro Sánchez. Arkivbild.

Spaniens minoritetsstyre åkte på budgetsmäll

Den spanska regeringen har förlorat en viktig omröstning om sin budgetplan, sedan flera stödpartier lagt ner sina röster. Motgången sätter ljuset på minoritetsregeringens bräcklighet.

Premiärminister Pedro Sánchez och hans parti PSOE är, med sina 84 av 350 parlamentsplatser, beroende av en flora mindre partier för att få igenom sin budget. Regeringen satt på torsdagen i möte med flera av dessa för att försöka få stöd för sin plan kring hur budgetunderskottet ska skäras ned. Men samtalen var fruktlösa.

Endas 88 ledamöter röstade för PSOE:s förslag. 173 röstade emot och 86 avstod.

Bland de som lade ner sina röster fanns de två katalanska partierna PDECAT och ERC samt vänsterpartiet Podemos. De ställde sig bakom PSOE:s misstroendeförklaring i juni mot den tidigare konservative premiärministern Mariano Rajoy och hjälpte därmed Sánchez till makten.

Men nu visar de alltså tydligt att de knappast kommer att ge landets nye ledare fria tyglar.

En av meningsskiljaktigheterna inför dagens omröstning gällde PSOE:s motvilja att inleda en utredning av medieuppgifter om den tidigare kungen Juan Carlos affärer i utlandet, enligt flera källor. Dessutom ska Podemos ha krävt en mer offensiv budget.

Trots motgången tycks Sánchez vara övertygad om att kunna hitta en väg framåt. På torsdagen avfärdade han tanken på att tidigarelägga nästa val, planerat till 2020.