En kvinna i Barcelona fotograferar ett stormigt Medelhav. Bild tagen den 21 januari.
En kvinna i Barcelona fotograferar ett stormigt Medelhav. Bild tagen den 21 januari. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Spansk vinterstorm har krävt 13 liv

Minst 13 personer har omkommit i den storm som sveper över Spanien. Restauranger och affärer längs östra kusten har förstörts av höga vågor och hårda vindar och gator har översvämmats av kraftiga regn. Fyra personer saknas.

ANNONS

Stormen har fått vågorna att gå höga, broar att kollapsa och sandstränder att spolas bort. Bland dödsoffren finns en 77-årig man som omkom när ett växthus rasade ihop över honom i regionen Andalusien i söder och en man som fallit ned i havet i hamnstaden Palamos i den nordöstra delen av landet.

Fyra personer saknas fortfarande sedan stormen, som fått namnet Gloria, slog till mot östra delen av landet med vindar på över 27 meter per sekund, snö och iskallt regn. En 25-årig brittisk man som besökt en strand på turistön Ibiza är en av de saknade.

– Jag anser att det är viktigt att vi alla står enade just nu, att vi arbetar sida vid sida och samarbetar, säger premiärminister Pedro Sánchez efter att ha flugit över drabbade områden i östra Spanien.

ANNONS

Ovädret mildrades något under onsdagen, men kraftiga regn väntas under torsdagen i norra Spanien och i södra Frankrike där 1 500 personer evakuerats efter att floder svämmat över.

Förra året omkom sju personer i översvämningar och i oktober 2018 omkom 13 personer på Mallorca i samband med skyfall.

Ett översvämmat område i Malgrat, nära Barcelona i Spanien, onsdag den 22 januari.
Ett översvämmat område i Malgrat, nära Barcelona i Spanien, onsdag den 22 januari. Bild: Joan Mateu/AP/TT
Två personer tar bilder från en bro som kollapsat i Malgrat, nära Barcelona. Bild tagen den 22 januari.
Två personer tar bilder från en bro som kollapsat i Malgrat, nära Barcelona. Bild tagen den 22 januari. Bild: Joan Mateu/AP/TT
ANNONS