Pedro Sánchez säger nej till Unidas Podemos nya förslag, och krav, för att bilda en spansk regering. Arkivbild.
Pedro Sánchez säger nej till Unidas Podemos nya förslag, och krav, för att bilda en spansk regering. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Spanska S säger nej till vänsterkoalition

ANNONS

De spanska socialdemokraterna i partiet PSOE säger nej till ett nytt förslag från vänsteralliansen Unidas Podemos att bilda regering.

PSOE-ledaren, tillika tillförordnade premiärministern, Pedro Sánchez har försökt bilda regering i fyra månaders tid och blivit nedröstad i parlamentet två gånger om. I valet i april fick partiet störst stöd, men långt ifrån tillräckligt för att styra på egen hand och i första hand har det samtalats vänsterut.

Diskussioner med Unidas Podemos, samtal som även tidigare brakat samman, har främst handlat om hur många ministerposter vänsteralliansen ska få. I detta senaste anbud ska de ha krävt en vice premiärministerpost samt tre ytterligare portföljer.

ANNONS

PSOE svarar att man förvisso håller med Unidas Podemos i flera frågor, men att de tidigare misslyckade samtalen visar att ett samarbete inte är möjligt. Partierna skulle dessutom behöva ytterligare stöd för en majoritet.

Pedro Sánchez har fram till slutet av september på sig att bilda regering och undvika ett nyval.

ANNONS