Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.

Spektakulära dåd blottlägger styrets svaghet

Extremisters återkommande attacker mot västerländska mål och massmord på civila i Afghanistan har ett tydligt syfte. Med de uppmärksammade angreppen kan terrororganisationerna visa att regeringen inte har full kontroll.

En av talibanrörelsens talespersoner, Zabihullah Mujahid, har mejlat ett uttalande där man tar på sig dådet mot lyxhotellet i Afghanistans huvudstad Kabul.

- Det finns underrättelseinformation om att det skulle vara det så kallade haqqaninätverket som ligger bakom det här. Det är ganska ökänt nätverk som varit aktiva länge i Pakistan och Afghanistan, säger terrorforskaren Hans Brun, analytiker vid Försvarshögskolan, till TT.

Visar styrka

Någon oberoende källa har dock ännu inte bekräftat uppgiften att nätverket, som är kopplat till talibanrörelsen, utförde dådet. Men enligt vittnesmål skonades afghanska medborgare vid attentatet, något som enligt Hans Brun pekar mot att det var talibaner. Talibanerna brukar inte använda ett lika urskillningslöst våld som IS.

TT: Vad har talibanrörelsen att vinna på sådana här dåd?

- I första hand att visa att man fortfarande har kapacitet att utföra sådana här handlingar. Och att visa att Afghanistan är långt ifrån ett säkert land, att regeringen inte har full kontroll.

Flera syften

Hans Brun säger att spektakulära dåd tjänar flera syften. Dels så sänder man signaler till sina anhängare om att rörelsen fortfarande är stark. Men attacker genomförs också för att så tvivel bland de länder som fortfarande opererar i Afghanistan och på lång sikt att försöka driva ut de västerländska intressen som finns i landet.

- Det skapar uppmärksamhet och genererar publicitet – en uppmärksamhet som både riktar sig till anhängare och till motståndarna, säger Hans Brun.

Han ser konflikten i Afghanistan som svårlöst, främst för att delar av grannlandet Pakistan länge fungerat som ett slags fristad för talibanrörelsen.