Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soraya Sáenz de Santamaría är en av ledarkandidaterna i spanska Partido Popular, här under en presskonferens i Moncloapalatset i Madrid. Arkivbild.

Splittrad spansk höger väljer ny ledare

Den första kvinnliga partiledaren, men en fortsättning i gamla hjulspår. Eller en ungtupps högergir. Spaniens konservativa parti väljer ny ordförande efter den avsatte premiärministern Mariano Rajoy – och sin väg framåt.

Det blev ett nesligt slut för Rajoy och Partido Populars (PP) maktinnehav när de i början av sommaren petades genom en misstroendeomröstning signerad rivalen, socialistpartiet PSOE. Och PP har inte haft tid att slicka såren – processen att välja ny partiledare har varit uppslitande.

- Vi har varit som en grupp fångar, säger en anonym partitopp till tidningen El Mundo om det tidigare interna debattklimatet, och tillägger:

- Plötsligt har portarna slagits upp och vi har börjat springa runt som tokar.

Vankelmodiga ombud

Ur ett brokigt startfält på sex kandidater har två namn vaskats fram. På fredagen inleddes partikongressen där 3 082 partiombud har att välja mellan Soraya Sáenz de Santamaría, vice premiärminister under Rajoy, och Pablo Casado, tidigare regeringstalesperson.

Resultatet offentliggörs på lördagseftermiddagen.

Telefonerna har gått varma hos kandidaternas staber som in i det sista försökt få över ombud på sin sida. Båda påstår sig ha samlat en majoritet, tecken på att en del oärliga ombud lovat bort sina röster till båda, kommenterar El País.

Om det blir 47-åriga Sáenz de Santamaría får partiet sin första kvinnliga ledare – vilket hennes kampanj lyft som en möjlighet för PP att skriva historia genom att ge Spanien en kvinnlig premiärminister.

Ideologisk strid

Ideologiskt placerar sig Sáenz de Santamaría nära sin förre chefs centerhögerlinje.

- Valet vinner man genom att lägga sig i mitten. Vårt parti får inte ställa sig i ett hörn, har hon sagt.

Casado, å sin sida, vill att PP placerar sig "tydligt till höger" om det regerande socialistpartiet. 37-åringen har krävt en reformering av partiets grundprinciper, medan Sáenz de Santamarías kampanj irriterat svarat att partiprogrammet redan är skrivet.

Casados högerlutning syns bland annat i den infekterade frågan om Katalonien. Han vill se hårdare tag och har talat om möjligheten att olagligförklara separatistiska partier.

Han vill också slopa fri abort och återgå till att endast tillåta ingreppet vid särskilda omständigheter. Den inställningen har fått den ultrakatolska organisationen Hazte Oír att applådera honom.

Trots meningsskiljaktigheterna har dock både Casado och Sáenz de Santamaría lovat att rätta in sig i ledet bakom den som drar det längsta strået.