Den katalanska polischefen Josep Lluís Trapero, som fått lämna sin post. Här syns han som två från vänster. Arkivbild.
Den katalanska polischefen Josep Lluís Trapero, som fått lämna sin post. Här syns han som två från vänster. Arkivbild.

Splittring inom den katalanska polisen

De katalanska poliserna står inför ett dilemma. Ska de göra som Madrid-regeringen säger eller förbli lojala med den avsatta regionala regeringen?

ANNONS
|

- Det är mycket rädsla och oro i hela polisstyrkan, oavsett om folk stödjer självständighet eller inte, säger Vicente, en katalansk polis som inte vill uppge sitt rätta namn.

- Det är en märklig stämning, med gräl och skrik och en spänd stämning bland kollegorna.

ANNONS

Spanien har avsatt den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadras chef, vilket har lett till stor turbulens bland de 16000 poliserna i regionen.

- Kåren är splittrad i två delar. Vissa är glada att Madrid tar kontrollen, medan andra oroar sig, säger kollegan Manel, som också vill vara anonym.

Skulle stoppa folk

Vid sidan av Mossos d'Esquadras har den nationella polisen 6000 anställda permanent utplacerade i Katalonien. Inför omröstningen om självständighet, som inte sanktionerats av styret i Madrid, skickades ytterligare 10000 poliser till regionen. Där ingick även anställda vid paramilitära Guardia Civil.

Den katalanska polischefen Josep Lluís Trapero, som nu fått lämna sin post, ses som allierad med Kataloniens separatistledare. Han utreds för uppvigling efter oroligheter i Barcelona i september, där den katalanska polisen anklagades av Madrid för att inte ingripa.

Vid omröstningen den 1 oktober, som slutade med ett ja till självständighet, hade polisen som uppgift att stoppa människor från att rösta. Men katalanska polischefer beordrade sina underordnade att inte använda våld. I stället ingrep nationell polis genom att bland annat beslagta valurnor.

ANNONS

Inte ett alternativ

Mossos d'Esquadra, som funnits i någon form sedan 1700-talet, omvandlades till en modern polisstyrka 1983 efter det att Katalonien fick tillbaka det självstyre regionen förlorade under diktatorn Francisco Franco. Första gången sedan Francos tid är nu den katalanska polisen kontrollerad från Madrid.

En polis som inte lyder order kan få löneavdrag, bli av med jobbet eller till och med ställas inför rätta. Den största fackliga organisationen har därför uppmanat sina medlemmar att följa instruktioner uppifrån.

- Att bryta mot lagar är inte ett alternativ för polisen. Då kan vi inte kräva att resten av samhället följer lagarna, säger Valentín Anadón, ledare för fackförbundet.

Men många poliser är inte helt säkra på hur de kommer att reagera om det hettar till.

- Jag tror inte att det blir ett uppror, men om vi börjar få extrema order om att konfrontera människor så tror jag att många kommer att tveka, säger polisen Manel.

ANNONS
TT-AFP
ANNONS