Tiotusentals slöt upp under fredagens protester i Algeriets huvudstad Alger.
Tiotusentals slöt upp under fredagens protester i Algeriets huvudstad Alger.

Största protesterna i Alger på 28 år

Parlamentsledamöter har lämnat regeringspartiet för att ansluta sig till manifestationer i Algeriet, där 195 människor greps på fredagen. Bilder visar också advokater som ställer sig bakom demonstranterna, vilka kräver president Abdelaziz Bouteflikas avgång.

ANNONS
|

Tiotusentals människor samlades åter på huvudstaden Algers gator på fredagen. Viftande med Algeriets vita, gröna och röda flagga ropade deltagarna slagord mot den åldrande Bouteflika i de största demonstrationerna i staden på 28 år.

Statlig tv uppger att 195 personer greps av säkerhetsstyrkorna under dagen misstänkta för bland annat plundring. Polisen sköt också tårgasgranater för att hålla demonstranterna borta från presidentpalatset.

Enligt den privata tv-kanalen Ashourouq meddelade flera parlamentsledamöter från styrande FLN på fredagen att de lämnat partiet för att ansluta sig till protesterna. Även studenter och advokater gick ut på gatorna för att markera sitt missnöje.

Valde bort Bouteflika

På fredagen avstod en av de mest populära imamerna i huvudstaden att be för presidenten, något som tidigare skett varje fredag. I stället sade han att han önskar det algeriska folket vad som är bäst för dem och för landet.

ANNONS

Hur den mäktiga militären, som hittills officiellt hållit sig utanför den politiska oron, kommer att förhålla sig blir avgörande, enligt bedömare. I det senaste numret av sin tidsskrift Djeich betecknar militären sin egen relation till folket som gott.

Inför fredagens demonstrationer hade tåg och tunnelbana stoppats i huvudstaden.

Demonstrationerna i Algeriet har pågått sedan den 10 februari, då landets 82-årige president meddelade att han ställer upp för omval för en femte gång – något som strider mot landets författning. Sedan två veckor tillbaka vårdas han på sjukhus i Genève i Schweiz, enligt schweiziska medier.

"Presidenten död"

Oppositionskandidaten Rachid Nekkaz, som nekats ställa upp i presidentvalet, försökte ta sig in på sjukhuset på fredagen, men greps av polis. Nekkaz hävdar att Bouteflika är död.

- Hela världen och alla i Algeriet vet att han inte längre befinner sig i denna värld, sade han inför ett pressuppbåd utanför sjukhuset.

Abdelaziz Bouteflika vann valet 1999 med militärens stöd och har suttit vid makten sedan dess. Sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 har presidenten sällan synts i offentliga sammanhang.

ANNONS

Oppositionen har hävdat att Bouteflika inte har förmåga att styra landet, utan i stället används som nickedocka av representanter för makteliten för att de ska kunna sitta kvar på sina positioner.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Algeriet

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet var en fransk koloni från 1830 och blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde runt 200000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet 1999 med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND absolut majoritet i parlamentet.

Källa: AFP

ANNONS