Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statsminister Erna Solberg möts av ett pressuppbåd när hon anländer till valvakan på ett hotell i Oslo på måndagskvällen.

Statsvetare: Överraskande bra för regeringen

Resultatet i norska valet överraskar statsvetare. Sittande regeringen gick oväntat bra, medan Arbeiderpartiet gick oväntat dåligt.

Johannes Bergh är statsvetare och forskare vid Institutt for samfunnsforskning och anser att det är ett överraskande gott reslutat för den borgerliga regeringen, och kallar segern "riktigt stor".

- Det goda resultatet kan förklaras på så sätt att det går bra i norsk ekonomi och att arbetslösheten är låg i landet. Man har helt enkelt styrt landet på ett bra sätt, säger han.

Regeringspartiet Fremskrittspartiet tappar drygt en procentenhet. Det får ses som en framgång, enligt Bergh.

- Det är överraskande att ett politiskt parti som för en populistisk och invandringskritisk politik kan behålla den profilen i regering och ändå inte tappa stöd från väljare. Det har inte FRP gjort och det måste ses som en stor seger. Många hade nog trott att partiet skulle tappa väljarstöd, säger han.

Svein Erik Tuastad är statsvetare vid universitetet i Stavanger och anser att AP:s tapp är en stor överraskning.

- Det stora oppositionspartiet går tillbaka igen och det var inte många som såg det komma. Det är ovanligt och tyder på att det råder en kris för socialdemokraterna i Norge, men vi vet samtidigt inte vem som bär ansvaret för det, säger han.