Det Konservative Folkepartis ledare Søren Pape Poulsen och Socialdemokratiets Mette Frederiksen i en partiledardebatt i folketinget efter att valresultatet presenterats på valnatten.
Det Konservative Folkepartis ledare Søren Pape Poulsen och Socialdemokratiets Mette Frederiksen i en partiledardebatt i folketinget efter att valresultatet presenterats på valnatten.

Statsvetare: Regeringsbildning kan ta veckor

Det röda blocket fick majoritet i det danska folketingsvalet och Socialdemokratiets Mette Frederiksen väntas bli föreslagen som ny statsminister. Men hon har inte någon lätt uppgift framför sig och regeringsbildandet kan dra ut på tiden.

ANNONS
|

- Det skulle inte förvåna mig om det tar tre veckor, säger statsvetaren Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Ålborgs universitet.Socialdemokratiet (S) fick flest röster i det danska valet, 25,9 procent, och tillsammans med stödpartierna Radikale Venstre (RV), Socialistisk Folkeparti (SF) och Enhedslistan (E) säkrar de majoritet med 91 mandat i folketinget. Trots det kan Danmark vänta sig en snårig väg till regeringsbildandet.

Det som händer nu är att den nuvarande statsministern, Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen, träffar drottningen under torsdagsmorgonen och meddelar att han lämnar sitt uppdrag. Därefter samlas alla partiledare hos drottningen för att meddela vem de tycker ska få uppdraget att bilda regering. Och det blir till att börja med S-ledaren Mette Frederiksen.

ANNONS

- Men sedan väntar tuffa förhandlingar. De andra partierna inom det röda blocket har ganska tuffa krav på socialdemokraterna, säger Rune Stubager.

Exempelvis så har Radikale Venstre (RV) tidigare sagt att man inte kan utesluta att rösta mot en S-regering om man inte får inflytande över invandringspolitiken.

Vill vara vågmästare

Under valnatten öppnade Mette Frederiksen för samarbeten, även över blockgränserna. Men det kommer att dröja tror Rune Stubager.

- Frederiksens fokus nu är att bilda en socialdemokratisk minoritetsregering. Radikale Venstre vill gärna sitta med i en sådan regering. Men jag tror inte att hon vågar släppa in dem eftersom det skulle sända en signal till de väljare som hon har lyckats locka tillbaka från Dansk Folkeparti (DF), säger han.

- Men då kommer RV att ta betalt på något annat sätt och det är vad förhandlingarna kommer att handla om.

ANNONS

RV hade fram till 1990-talet något av en vågmästarroll inom dansk politik, enligt Stubager, och han säger att det är en position som de gärna tar. Men just vad gäller invandringspolitiken är de relativt låsta till det röda blocket.

- Radikale Venstre är vågmästare i den ekonomiska politiken, men inte gällande invandringspolitik. Där ligger de ganska långt till vänster, säger Rune Stubager.

- Vad socialdemokraterna försöker spela på är att de (RV) inte får en bättre invandringspolitik om de går åt höger.

Förändrad invandrarpolitik

Att rösterna föll som de gjorde över blocken överraskar inte Stubager, men han säger att det ändå är förvånande att det gick så bra för Venstre (V). Det liberala V fick fler röster än i förra valet men partiets möjligheter att få sitta kvar i regeringsställning raseras av stödpartiet Dansk Folkepartis kollaps. DF:s väljarstöd rasar från drygt 21 procent i det förra valet till knappt 9. Även Liberal Alliance (LA) förlorade nära två tredjedelar av sitt stöd. Och av de två nya högerpartierna – Nye Borgerlige och Stram Kurs – var det bara ett, Nye Borgerlige, som klarade tvåprocentsspärren.

ANNONS

- Men man ska komma ihåg att Socialdemokratiet har förändrat sin position gällande invandringsfrågan under de senaste åren. Så på ett sätt är det en seger för den position som Dansk Folkeparti har stått för i ganska många år eftersom både S och V mer eller mindre har adopterat den. Så de har vunnit på ett sätt fast de inte får något inflytande.

TT

Fakta: Danmarks valresultat

Tio partier tar sig in i det danska folketinget, inom parantes förändring sedan förra valet:

Socialdemokratiet 25,9 procent (-0,4)

Venstre 23,4 (+3,9)

Dansk Folkeparti 8,7 (-12,4)

Radikale Venstre 8,6 (+4)

Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)

Enhedslisten 6,9 (-0,9)

Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)

Alternativet 3 (-1,8)

Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)

Liberal Alliance 2,3 (-5,2)

Tre av partierna klarar inte tvåprocentsspärren:

Stram Kurs 1,8 (+1,8)

Kristendemokraterne 1,7 (0,9)

Klaus Riskær Pedersen 0,8 (+0,8)

Källa: DR

ANNONS