Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens prins Philip. Arkivbild.
Storbritanniens prins Philip. Arkivbild. Bild: Adrian Dennis/AP/TT

Storbritanniens prins Philip död

Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make prins Philip har avlidit, enligt Buckingham Palace.

"Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make är död", skriver brittiska hovet på sin hemsida.

"Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor."

Philip, hertig av Edinburgh, lades in på King Edward VII's Hospital den 16 februari. Han flyttades senare till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

"Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen", skriver Buckingham Palace i uttalandet.

Välgörenhet och frispråkighet

Philip, ursprungligen grekisk prins, gifte sig med Elizabeth 1947, och har spelat en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

Den tidigare befälhavaren i brittiska flottan ägnade en stor del av sitt liv åt välgörenhet, men gjorde sig också känd för klumpiga uttalanden, som ibland tolkats som rent anstötliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta.

– Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget, säger han till BBC.

Kungen: "Stor sorg"

Kungen, drottningen och kronprinsessparet har informerats, uppger svenska hovet för TT.

"Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om Hans Kunglig Höghet Hertigens av Edinburgh bortgång", skriver kungen i ett uttalande.

"Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på. Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla. Vi framför våra kondoleanser till Hennes Majestät Drottningen, den kungliga familjen och Storbritanniens folk."

Prins Philip blev 99 år gammal.

Pontus Ahlkvist/TT

Philip föddes den 10 juni 1921 på grekiska Korfu. Han var son till prins Andreas av Grekland och Danmark och den tyska prinsessan Alice av Battenberg (senare ändrat till Mountbatten) och tillhörde det danska kungliga huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

På grund av social oro och revolutioner vacklade monarkins ställning i Grekland och Philip lämnade landet redan i sin tidiga barndom. Han fick sin huvudsakliga utbildning vid en skotsk internatskola.

Föräldrarna separerade när Philip var nio år gammal och modern skrevs mot sin vilja in på mentalsjukhus i Schweiz. Fadern flyttade till Frankrike och hans fyra äldre systrar gifte alla in sig i den tyska adeln.

När Philip var 16 omkom hans syster Cecilia i en flygolycka med sin man prins Ludwig av Hessen och sonen Alexander. Cecilia var vid tillfället gravid och tragedin ska ha tagit hårt på prins Philip.

Några månader före andra världskrigets utbrott 1939 inledde han sin karriär som sjöofficer i brittiska flottan. Under kriget tjänstgjorde han på jagare och slagskepp i Indiska oceanen, Medelhavet och Stilla havet.

1947 blev han brittisk medborgare efter att ha träffat den fem år yngre kronprinsessan Elizabeth. Han avsade sig samtidigt också sin arvsrätt till den grekiska tronen och tog sin mors namn, Mountbatten. Den 20 november samma år gifte han sig med Elizabeth i Westminster Abbey i London, och erhöll samtidigt titeln hertigen av Edinburgh.

Följande år tjänstgjorde Philip återigen i flottan, men hans aktiva officerskarriär tog slut 1952 när svärfar kung George VI avled och Philips hustru blev drottning Elizabeth II.

Prinstiteln fick han 1957, och han skulle därefter formellt benämnas Hans kungliga höghet prins Philip, hertig av Edinburgh.

Elizabeth II och prins Philip fick fyra barn; kronprins Charles 1948, prinsessan Anne 1950, prins Andrew 1960 och prins Edward 1964.

Prins Philip blev 99 år gammal.