Den libyske krigsherren Khalifa Haftar, här i blå kostym, indikeras vara på väg mot Tripoli. Arkivbild.
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar, här i blå kostym, indikeras vara på väg mot Tripoli. Arkivbild.

Styrkor rycker västerut – larm i Tripoli

Den libyske krigsherren Khalifa Haftars styrkor förbereder en framryckning mot landets västra delar – möjligen också huvudstaden Tripoli. I Tripoli håller den internationellt erkända regeringen armén på tå.

ANNONS
|

Förflyttningen av soldater mot västra Libyen görs i syfte att "frigöra moderlandet från terrorism", meddelar en talesperson för självutropade Libyens nationella armé (LNA), som leds av Khalifa Haftar och som stödjer den alternativa regeringsbildningen som är baserad i landets östra delar.

En upptrappning, konstaterar premiärminister Fayez al-Sarraj i Tripoli. Hans internationellt erkända regering har svarat med att utfärda ett särskilt beredskapslarm till militären, om att den ska vara "redo att möta alla hot".

- Oavsett om det är från terroristgrupper, kriminella, banditer eller vem som helst som hotar säkerheten i någon libysk stad, säger al-Sarraj.

ANNONS

Ryckt fram söderut

Haftars LNA-styrkor har under de senaste veckorna ryckt fram i södra Libyen och där tagit kontroll över flera oljefält. Haftar själv har återkommande signalerat att han förr eller senare kommer ta sikte på huvudstaden.

I ett filmklipp som LNA publicerat syns en konvoj av armerade fordon och mindre lastbilar med tunga vapen påmonterade köra fram längs en väg. Det framgår inte exakt var denna väg ligger, men enligt Reuters tycks det vara kustvägen som kopplar samman LNA-kontrollerade Benghazi med Tripoli.

Västerut finns dock ett flertal starka miliser som motsätter sig det östliga styret.

Guterres på besök

LNA:s vapenskramlande sker samtidigt som FN:s generalsekreterare António Guterres besöker landet, med hopp om en plan för att val ska kunna hållas i framtiden. FN vill få slut på kaoset i Libyen, som rått sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011, och försöker därför medla mellan Haftar och regeringen i Tripoli som leds av premiärminister Fayez al-Sarraj.

Den 75-årige före detta generalen Haftar – som stöds av Egypten och Förenade arabemiraten – strävar efter att erkännas som Libyens högste militäre befälhavare.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Politiskt kaos i Libyen

En konflikt mellan politiska fraktioner i västra (Tripoli) och östra (Tobruk) Libyen har pågått i flera år.

Den internationellt stödda enhetsregeringen i Tripoli (GNA) har aldrig haft kontroll över hela landet. I östra Libyen har parlamentet i Tobruk vägrat att godkänna GNA, som det ansett vara beroende av miliser och undergräver styrkorna i de östra delarna av landet som leds av generalen Khalifa Haftar.

Västmakterna ser dock GNA som det bästa alternativet för att tackla oredan i Libyen, där extremistgrupper och rivaliserande miliser skapat kaos efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011.

Sommaren 2017 enades den FN-stödda regeringen i Tripoli och general Haftar i princip om vapenvila. I maj 2018 kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS